Спецпрокуратурата три пъти внася обвинителен акт, но процесът срещу Желязков и още 12 души така и не тръгна по същество

Голямата му дъщеря Станислава сред обвиняемите за участие в престъпна група, ръководена от него

Три години след зрелищен арест в Истанбул, проточила се екстрадиция и дълъг престой в софийския затвор несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите вече си е у дома. На 21 юли Апелативният специализиран съд го пусна под домашен арест и Желязков се прибра в имението си в несебърското село Кошарица край Слънчев бряг.

От днес той вече е с електронна гривна, която ще следи дали спазва стриктно мярката си за неотклонение. Днес - на 28 юли обаче само седмица след като бе пуснат под домашен арест, Желязков отново ще трябва да се яви в Специализирания наказателен съд , където ще бъде направен поредният опит процесът срещу него да тръгне по същество.

За тази дата е насрочено разпоредително заседание по дело, по което Димитър Очите е обвинен като ръководител на организирана престъпна

група за рекет,

побой, палежи и

разпространение

на наркотици

Делото на два пъти влиза в Специализирания съд, но бе връщано в Спецпрокуратурата заради пропуски в обвинителния акт, както и заради липса на съгласие от компетентните власти на Република Турция за съдене на Желязков по пет от общо десетте престъпления, в които е бил обвинен.

След отстраняването им делото тръгна, бяха разпитани 3-4-ма свидетели, но поредният проблем дойде през октомври м.г., когато се оказа, че един от съдебните заседатели трябва да напусне. А това стана причина процесът да тръгне от самото начало. На 11 юни т.г. отново се проведе разпоредително заседание, но делото пак бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати в досъдебното производство съществени процесуални нарушения. Така три пъти бе внасян обвинителен акт - първият на 20 март 2019 г., а последният на 17 юни 2021 г.

Дългият престой на Димитър Желязков зад решетките в комбинация с процесуалния развой на делото бе акцент в пледоарията на адвоката му Илиян Василев, който на 21 юли за пореден път поиска по-лека мярка за неотклонение. Този път Апелативният специализиран съд прояви снизхождение и Митьо Очите най-после се завърна на своя територия край морето. Но

дали

някогашният бос,

свързван с ВИС,

ще възроди

империята си

и влиянието си в Слънчев бряг, е под въпрос. Запознати с потайностите на курорта разкриват, че след арестите на Очите и на 12 от най-верните му хора през август 2018 г. групировката на практика била обезглавена и изтикана в ъгъла и вече други се облажвали от лъвския пай.

Проблемите на Митьо Очите според осведомени започнали още в началото на 2016 г. , а на 8 юни същата година той

едва не бе убит

в безпрецедентна

престрелка

в заведението 4 you в Слънчев бряг. Тогава хората на Митьо Очите се изправиха срещу тези на Божидар Кузманов-Божо Кравата, за когото пък се носят слухове, че за известно време е бил охрана на сръбския мафиот Сретен Йосич. Той бе задържан в България през 2002 г. и екстрадиран по искане на нидерландските власти. При стрелбата в Слънчев бряг бе убит гардът на Желязков - Александър Александров-Сашо Водолаза, а Очите бе направен на решето и оцеля по чудо. После дълго се лекува в България и Турция и все още има сериозни здравословни проблеми.

Представители на местния ъндърграунд разкриват, че няколко месеца преди стрелбата смъртният враг на Желязков - Божо Кравата, се хвалел, че вече той бил новият Митьо Очите в Слънчев бряг. Същите източници твърдят, че през 2014 г. на неформална среща край морето босове на най-високо ниво си стиснали ръцете Митьо Очите да бъде “шефът” по Южното Черноморие и в Слънчев бряг - курорта с най-голямо потребление на наркотици. Това станало две години след излизането на Желязков от затвора, където излежа присъда за лидер на наркопирамида, признавайки се за ръководител на групировката, действала по Южното Черноморие до 2007 г.

След тази среща хората на Очите наложили тотален контрол върху различни видове бизнес по морето, използвайки силови методи като рекет, заплахи, побоища и палежи. Желязков успява да си върне позициите. През 2016 г. обаче нещата се променят и Очите се превръща в мишена, а според запознати арестите от август 2018 г. са естествено продължение на събития от горещото лято на 2016 г.

На 2 август 2018 г. Бургас, Поморие, Несебър и Слънчев бряг осъмват блокирани от полиция. Претърсени са общо 30 адреса, включително и в София и Ямбол, и са иззети 90 000 лв. и 2 газови пистолета, преработени в бойни. Арестувани са общо 12 души от обкръжението на Димитър Желязков. По това време обаче той не е в България. Очите е

задържан от

турските

спецслужби

на 4 август в Истанбул. Той е изведен от хотелска стая, запазена на името на бургаския зърнен бос и общинар Бенчо Бенчев. Той също е в Истанбул и е задържан заедно с Митьо Очите. Обвинен е в помагачество на несебърския бос, след като става ясно, че Бенчо и Митьо са се срещнали в Гърция и заедно са пътували с автомобил на Бенчев до Истанбул.

Версията и на двамата е, че са се срещнали случайно, а поводът за пътуването им до Турция бил заради здравословни проблеми. По-късно Бенчев е оправдан на първа инстанция. “Отидохме на лекар. Не може да се отиде на лекар в Турция? Аз там съм опериран. Ей го, документи има, има всичко. Отидох на контролен преглед и те ме прибраха”, казва Желязков при едно от заседанията в спецсъда.

По данни на прокуратурата престъпната група е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг. На съд по същото дело са предадени още 12 души, между които и голямата дъщеря на Желязков - Станислава, обвинена за събиране на “такса спокойствие” от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в Слънчев бряг. Самата тя доскоро е собственик на фирма за таксиметрови услуги. Твърди, че продала бизнеса, след като родила, и сега била в майчинство.

Според един от 12-те анонимни свидетели по делото обаче

никой не можел

да развива

собствен бизнес

в Слънчев бряг,

без Митьо Очите

да разреши това. Бандата му изнудвала стотиците търговци в курорта за част от печалбата, която достигала до 20 процента, таксиметрови шофьори и погребални агенции били принуждавани да плащат месечна “такса спокойствие”.

Според прокуратурата Димитър Желязков наложил контрол върху доходоносния бизнес на погребалните агенции в Бургас. Собственик на една от тях бил принуден да прехвърли бизнеса си, а друг - джипа си, на посочени от бандата хора. Плащани са по 1000-1500 лева за палежи предимно на катафалки, а наказателната бригада на престъпната група упражнявала строг контрол над наркодилърите в курорта, твърдят от държавното обвинение.

Самият Желязков определя обвиненията като несериозни, понеже се основавали само на слухове. Пред свои хора дори казвал, че за разлика от предишното му дело за ръководене на наркопирамида сега

сега не знаел

защо лежи зад

решетките

“Несериозно е това обвинение. Дори сега разбрах, че обвиняват дъщеря ми. Как може такова нещо, тя е майка, преди 6 месеца роди”, коментира Желязков в съда през 2019 г.

Сред обвинените като членове на престъпната група на Очите е и несебърският общинар Пейко Янков, който е с парична гаранция от 100 000 лв. Той е син на убития през 2007 г. хотелиерски бос и председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, по прякор Императора. Наследи от баща си хотели и казина в Слънчев бряг, които са в активите на “Хермес груп”. Сред тях е емблематичният хотел “Хризантема”, от чийто жив плет през 2005 г. наемен убиец ликвидира боса на ВИС-2 Георги Илиев, докато седял на сепаре в отсрещното заведение “Мултиплейс”.

Точно хотел “Хризантема” се оказал причина за сериозен конфликт между Пейко Янков и съдружниците му Атанас Симеонов и Йордан Йорданов. Янков-младши настоявал да стане собственик на целия хотел, построен навремето от баща му. Според държавното обвинение, за да принуди партньорите си да му продадат акциите си в “Хермес груп”, Янков се възползвал от помощта на Митьо Очите и силоваците му. Според обвинението Янков и Митьо Очите се срещали няколко пъти с Атанас Симеонов, за да го натискат да прехвърли дела си във фирмата на общинския съветник, като при една от тези срещу Симеонов бил ударен от хора на Митьо Очите.

При освобождаването му под парична гаранция обаче Апелативният специализиран съд посочва, че няма доказателства Пейко Янков да е бил част от групата на Очите. Освен Янков от ареста по различно време излизат и част от останалите обвиняеми. На 21 юли заедно с Желязков под домашен арест са пуснати и Калоян Колев и Иван Пешиев. Така зад решетките към момента остава само един задържан от бандата на Очите.