Заради повишените цени на гориво и квоти столичната топлофикация щяла да натрупа нова загуба от 167 млн. лева

Предстоят тежки решения за цените, при този луд бяг нагоре на газа няма как да не се вдигне парното - такъв коменнтар направиха във вторник експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране. На регулатора ще му се наложи за втори път в рамките на една година да пипа цените на парно и ток.

Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че от столичната топлофикация са поискали промяна на котировките още от 1 септември. Това не можело да се направи, защото цената може да се променя на половин година и поради това решение ще има от 1 януари 2022 г. При всички положения то ще е за поскъпване, защото така наречените

променливи

разходи - за

гориво и квоти

емисии, са около

70% от цената, а

може да минат

и над 80 на сто

Ценови експерти предположиха, че при очаквани цени на газа от близо 90 лв. в края на годината има голяма вероятност парното да се вдигне с 20% от 1 януари. От регулатора вчера бяха лаконични, че още не са започнали да правят изчисления, защото котировките на газовите борси са изключително динамични.

Ще успее ли столичната топлофикация да осигури парно за зимата и какво е финансовото й състояние обсъждаха вчера депутатите от комисията по ревизия, чийто председател е Мая Манолова.

На заседанието стана ясно, че високите цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии задълбочават финансовите проблеми на “Топлофикация София”. През миналата зима дружеството е плащало редовно текущите си фактури за природен газ, но покупката на въглеродните емисии е намалила паричните ресурси и затова компанията вече не може да поема изплащането на задълженията си. Въпреки това от началото на годината “Топлофикация София” е

платила 197 млн.

лв. задължения

към “Булгаргаз”

и към

31 август 2021

година дължи

само 96 млн.,

обясниха от дружеството пред депутатите.

На заседанието беше извикана и кметът на София Йорданка Фандъкова, за да бъде изслушана във връзка с проблемите в общинското дружество, но тя не дойде. Представител на Столична община по темата беше Лилия Ангелова - директор на дирекция “Управление на отпадъците и контролните дейности”.

От “Топлофикация София” посочиха още, че цената на газа през януари е била в размер на малко под 29 лева за мегаватчас, а през септември бе утвърдена цена от 69,40 лева за мегаватчас. А заради рестриктивни решения на енергийния регулатор за цената на парното, както и непризнати технологични разходи и разходи за покупката на квоти за въглеродни емисии, за този регулаторен период - до 30 юни 2022 година,

загубите ще

бъдат в размер

на около

167 млн. лева

Дружеството дължи 700 млн. лева на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 100 млн. лева към “Булгаргаз”. БЕХ няма никакъв интерес да влезе в “Топлофикация София” като най-голям кредитор, коментира изпълнителният директор на холдинга Валентин Николов. Столичното дружество работи на загуба през последните 5 години, общият размер е 245 млн. лева. Задълженията са над 1 млрд. лева.

Мая Манолова заяви, че “Топлофикация София” е закупила въглеродни емисии през последните години чрез посредник, заради което платила допълнително 20 млн. лв. От дружеството обясниха, че нямат лиценз за извършване на тази услуга самостоятелно, затова се наложило да ползват посредник. А разликата в цената била заради форуърдни сделки, при които плащането станало 12 месеца след доставката.

По време на заседанието на комисията стана ясно още, че “Топлофикация София” обжалва пред Върховния админинистративен съд решението на Изпълнителната агенция по околна среда да не включи дружеството в дерогацията за квотите за серен диоксид. Решението на агенцията беше взето заради неизпълнение на топлофикационното дружество на изисквания за покриване на нормите за вредните емисии в атмосферата, които влязоха в сила от 17 август 2021 година. Независимо от решението на съда обаче работата на топлофикацията ще продължи, но ще плаща санкции.