Тук двете синеви се сливат в безвремие, а хората сякаш се носят по вълните, казва актрисата

По повод празника на Бургас потърсихме хора, свързани с този град, но които в момента не живеят в него.

Те разказват за родния град и хората му, за любимите случки и места, за забележителностите му, за хумора и разбира се, за морето, вълните и вятъра, за странностите и характерните навици на жителите на любимия Бургас.

“Бургас е първата глътка въздух. Мястото, където мечтите започнаха. Жаждата за живот на ръба. Жаждата като цяло...

Там, където двете синеви се сливат в безвремие... И силният бургаски вятър, който те кара да се чувстваш по-жив от всякога, защото трябва! Че нали Фотев казва: “Морето само живите обича...”

Така талантливата бургазлийка Мария Бакалова описва какво за нея е родният Бургас.
В него се чувства
най-уютно,
затова се надява да има възможност по-често да се връща в родния град, който ставал все по-космополитен. Харесва как той се променя, но винаги първите 3 думи, които идват в съзнанието, щом чуе името му, са: мама, тати, вкъщи.

Семейството е това, което най-много липсва, докато гради кариера зад океана. Едва 24-годишна, Мария извървя дългия път от сцената на бургаския театър “Адриана Будевска” до червения килим в Лос Анджелис.
Нейни приятели и учители са единодушни - Мария, която от малка демонстрира разностранни таланти, е суперотговорна и изключително амбициозна. Решена да преследва мечтите си докрай.

“Бургас е изключително красив и древен град, с много легенди и обичаи. Светът има нужда да научи за нашето красиво място. А хората са вдъхновяващи, работещи, мечтаещи. Хора на вълните”, казва Мария.

Една от нейните мечти е един ден да се върне и да снима филм край морето - нещо специално, което да разкрие Бургас пред света. Толкова харесва родния си град, че не би искала да промени нищо в него.
Градът ни е пример
за развиващ се
европейски център,
казва младата актриса. Съвсем скоро по предложение на кмета Димитър Николов и след гласуване в местния парламент тя стана почетен гражданин на Бургас - най-младият в неговата история.   Мария с родителите си

Мария с родителите си

През лятото тя усети любовта на съгражданите си. Завърна се за броени дни, но присъствието в Бургас не остана незабелязано. Мария бе засечена на любимите си места - в Морската градина, на плажа и по красивия бул. “Богориди”, водещ към морето.

Но има още едно местенце в Бургас, което си остава специално за Мария Бакалова - библиотеката “Св. св. Кирил и Методий” на втората спирка в жк “Меден рудник”, както самата актриса го описва. “Това е мястото, което като малка редовно посещавах заради огромната си любов към книгите.”

Тази година Мария стана една от звездите на оскарите заради номинацията за ролята в “Борат 2”. За нея Би Би Си написа: “Номинираната за най-добра актриса в поддържаща роля изглеждаше невероятно, докато ходеше по червения килим, и честно казано, всички се радвахме, че най-накрая получи шанс да покаже по-бляскавата си страна.”

“Горд съм не само с успехите, но и със скромността на това талантливо момиче, с вродената елегантност и умереност, с нейния интелект. Очаквам с нетърпение следващите филми. Нека намира време и занапред да се връща в Бургас, защото тя е истинско вдъхновение за младите в нашия град. Мария им доказа, че пътят към успеха зависи най-много от личните усилия, амбицията, смелостта и вярата в себе си”, казва кметът на Бургас Димитър Николов. Другото, което изключително много го впечатлило, била любовта на младата актриса към родния град.