Причините – все още са по-евтини, а кварталът се развива бързо

В града цените на имотите скочиха с 200 евро на квадрат

Ръст на строителството на нови жилища в Бургас регистрират брокери, а от септември насам и лавинообразно поскъпване на имотите с близо 15%.

Вече почти не са останали свободни парцели, търси се всичко - и в по-крайните квартали, и в центъра.

Строители успяват да
продадат почти цялата
сграда още на акт 14
или акт 15, като често сделките се сключват директно без услугите на кантори за недвижими имоти.

Една от причините е, че Бургас се развива. Непрекъснато се благоустрояват междублокови пространства, строят се нови детски градини и училища, правят се пътища, а с всичко това градът е по-привлекателен, но и се вдигат цените на имотите. Крайните квартали “Изгрев” и “Зорница” са предпочитани от семейства с деца, тъй като там има паркове, добра училищна инфраструктура, търговски центрове и заведения.

Заради липса на много свободни парцели новите жилища в тези райони са малко, но затова пък панелките преживяват истински ренесанс. Ако допреди година-две квадратният метър на този тип жилища вървеше около 700-800 евро, сега
няма оферти под
900 евро, дори
жилището да се
нуждае от ремонт
А във “Възраждане”, който е близо до центъра, панелките тръгват от 1000 евро на квадрат.

Така гарсониера там не може да се намери под 50 хил. евро. Брокери даже твърдят, че понеже търсенето е много по-голямо от предлагането, за някои жилища имало по няколко кандидати.

Друга причина за повишения интерес към панелките, както и към жилищата тип “стара тухла”, е тяхната реална жилищна площ – плащаш, колкото купуваш. Докато новото строителство хем е по-скъпо, хем с повече общи части, което редуцира използваемата жилищна площ, обясняват брокери.

Осезаемо поскъпване има и в най-големия кв. “Меден рудник”, предпочитан предимно от млади семейства. Там се строи най-интензивно, но според инвеститори свободните парцели са на изчерпване. Общината влага много сили и средства да превърне квартала в модерен районен център с всички удобства за отглeждане на деца.

Там се намира единствената
екодетска
градина и
общински
плувен басейн,
започва строителство на международен младежки център. Повечето големи вериги за хранителни стоки присъстват в квартала, а все още цените на новото строителство са най-ниски в сравнение с останалите жилищни комплекси.

Най-много са сделките на зелено, като инвеститорите се преориентират към строителство на сгради с повече 3-стайни жилища, тъй като напоследък се търсят много. Само преди 2 г. квадратният метър на зелено в квартала вървеше по около 450–500 евро. Днес договори се сключват за 600-700.

Морският кв. “Лазур” си остава най-скъпият, особено за жилищата в близост до Морската градина и плажа. Брокери информират, че там вече има сделки на зелено за 2000 евро на квадратен метър. В “Лазур” няма как да се намери нещо хубаво под 1500 евро за квадрат, но въпреки това търсенето е голямо.

Забелязва се и друга тенденция – по-заможни
семейства, дълго
време живели в
центъра, се изнасят
в кв. “Сарафово”
Все по-голям е и интересът към парцели и къщи в селата около Бургас, но на разстояние не повече от 30 км.

Цените в Бургас вече гонят софийските, единодушни са анализатори на пазара на недвижими имоти. Въпреки това по данни на статистиката от началото на годината има около 15% скок на продажбите. Две са основните причини – страх от обезценяване на спестяванията след навлизането на еврото у нас и неизвестностите покрай пандемията.