Европроект за над 10 млн.лв., свързан с изграждане на модерно рибарско пристанище  в Поморие, е обект на полицейска проверка, започнала тази сутрин в сградата на общината, съобщиха източници на "24 часа".  Според запознати се проверяват документи, свързани с втория етап на реконструкцията на порта, приключил в края на м.г. МВР проверява разходвани ли са средства за дейности, които не са били извършени, както и има ли съмнителни разплащания извън поръчките по проекта между няколко фирми, дублирани преводи на средства за една и съща дейност и др. Има данни за разпитани двама души пред съдия.

В края на декември 2021 г. Община Поморие съобщи, че е приключил успешно вторият етап от проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“. Окончателно е затворено пристанището, изградени са понтони, допълнително оборудване на рибната борса със система за замразяване на нежелания улов, дори  компостираща инсталация за водорасли. Ръководителят на проекта Георги Петов тогава отчете още, че е  осигурен и  мощен агрегат, който да захранва пристанището при наличие на проблеми с електричеството. Днес телефонът на Петков е изключен. Междувременно от пресцентъра на Община Поморие разпространиха становище до медиите, в което се уточнява, че: "Днес, в 10.30 ч., полицаи от две патрулни коли, придружени от поемни лица, влязоха в сградата на Община Поморие за среща с кмета Иван Алексиев. Униформените съобщиха за образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура Бургас, във връзка проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие – II етап“. Целта на посещението е извършване на проверка и изземване на документи, с разрешението на съда". В изявлението се цитира кметът Иван Алексиев който заявява, че  Община Поморие подлежи на постоянни проверки от страна на всички институции.

"Ще продължим да оказваме пълно съдействие на контролните органи, така както сме го правили и досега. Нямаме никакви притеснения за законността на действията си и ще бъдат предоставени всички необходими документи", коментира Алексиев.

Общата площ на новото рибарското пристанище е 41 309 кв. м. При изграждането му бе извършено укрепване на бреговата ивица и строителство на предпазен вълнолом, който включва зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Първият етап бе завършен през 2016 г. и открит лично от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Близо 12 милиона лева са отпуснатите европейски средства, с които Община Поморие  реконструира рибарското пристанище, припомнят запознати.

Кметът Иван Алексиев по време на откриването на пристанището през 2016 г.
Кметът Иван Алексиев по време на откриването на пристанището през 2016 г.