Спират плановия прием и плановите операции от 14 януари

За недостиг на лекарства и медицински персонал в разкритите Ковид- отделения, алармираха управители на болници по време на Областния кризисен щаб в Бургас днес следобед.

Дискутирано бе и решението болниците да работят с 1/12 от бюджета си на база 2021 г., поради липса на актуализиран бюджет за 2022 г. Болничните шефове потърсиха съдействие от областния управител Стойко Танков да постави въпроса пред Министерски съвет и да се осигури допълнително финансиране предвид усложнената обстановка в региона.

Засилват се проверките  за наличие на легитимен Зелен сертификат на местата, където се изисква, както и контролът за спазване на противоепидемичните мерки.

Областният съвет по здравеопазване бе спешно свикан от Стойко Танков след като Бургас влезе в лилавата зона на епидемичната карта на България.

Във всички общини се наблюдава значителна динамика към повишаване на новозаболели от Ковид. Общините, които попадат в лилавата зона са Бургас, Созопол и Средец. Общините в тъмно червената зона са Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Приморско и Царево. Общините в червената зона са Сунгурларе и Айтос. Единствено община Руен е в жълтата зона с най-малко заболели.
Заради високия ръст на заболеваемост в област Бургас директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров издаде заповед от петък, 14 януари 2022 г. да се спре плановият прием и плановите операции в болниците на Бургаска област. Изключение от заповедта има единствено за дейностите свързани с трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Съветът реши освен наличните пунктове за ваксинация срещу Ковид в Бургас, такива да бъдат разкрити и в останалите общини от областта. Обърна се внимание и върху ролята на училищните лекари, които могат да подпомогнат този процес при необходимост. За целта от РЗИ предложиха кметовете по общини да подготвят списъци с желаещи да се ваксинират, за да бъде изготвен график за изпращане на първо време мобилни ваксинационни пунктове по места.

Д-р Паздеров посочи, че в област Бургас ваксинираните са над 232 000 души, 114 000 са със завършен цикъл на ваксинация (или това са 32% от населението на областта), а на 26 480 (на 7%) е поставена бустерна доза. Мобилни екипи ще извършват ваксиниране и по домовете на хората с увреждания, лежащо болни, пенсионерски клубове, социални домове при изразено от тях желание за това.