Петъчно ДАНС и полиция влязоха културно в “Булгаргаз”, за да изискат документи.

Напрежението около газа не стихва от месец насам. Премина през няколко етапа - от изтичане на клаузи от договора за азерския газ, през твърдения, че може да се доставя цялото договорено от Азербайджан количество, до възпитана битка между енергийния министър Александър Николов с КЕВР и газовата компания. Екипът на министъра пресметна дори, че януарското поскъпване на газа можело да е с 5,15, а не с 30%.

И “визитата” на службите дойде съвсем логично като продължение за газа и цените му. Полиция и ДАНС са били в още шест компании. В енергийния бранш твърдят, че това са големи търговци на газ и може би частната газова борса.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви за “24 часа”, че представители на МВР и ДАНС са поискали договорите за доставка на газ - с азерския консорциум и с “Газпром експорт”, с крайни клиенти, таблици и прочее. Павлов поясни, че документацията е по-малко от тази, която е предоставена на БЕХ по проверката, поискана от енергийния министър.

От борда на директорите на “Булгаргаз” изпратиха до медиите съобщение, според което проверките са необходими и полезни и са добра възможност за установяване на истината по въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ.

Енергийният министър Александър Николов в петък по време на парламентарния контрол отноно заяви, че “Булгаргаз” е имал възможност да получи пълните обеми газ, договорени с Азербайджан.

Подобна теза застъпи преди Нова година и председателят на Българската газова асоциация Павел Павлов. Той заяви, че няма изрично задължение азерският газ да се доставя само през непостроената все още газова връзка с Гърция. Можело да се приемат целите договорени количества от 1 млрд. куб. м газ на година на точката, отстояща на 250 км - Неа Месемврия.

Шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов многократно обясни обаче, че цялото договорено количество може да влезе у нас, когато се пусне газовата връзка с Гърция, която и към 31 декември не беше технически завършена и бележи нови закъснения.

Според Павлов доставките на азерски газ, които според информирани са 350 млн. куб. м на годишна база, са в резултат на добрата воля на консорциума, на който дори името не се споменаваше, но вече се знае, че е AGSC.

Другата тема, която бе повдигната пак от министър Николов, е за това, че “Булгаргаз” е продавала газ от хранилището в Чирен в Румъния, както и че компанията не е направила всичко възможно да осигури евтин микс за българите.

От газовото дружество твърдят, че нямат лиценз за търговия в Румъния, а миксът за българския пазар се прави с количества от Чирен и азерския газ, които се допълват с по-скъпия в момента руски газ. Каквото останало свободно, се продава на борсите.

Сега пред МВР и ДАНС стои задачата да разберат кой е прав в спора - министърът или ръководството на “Булгаргаз”. Вероятно истината би трябвало да се съдържа в изисканите от проверяващите графици, договори с клиенти, търговци на газ.

Александър Николов

отново твърди, че може

да получаваме пълния

обем от Азербайджан