Климатичните промени се отразяват на екосистемата и обитателите на Атанасовското езеро край Бургас, каза за БТА Радостина Ценова от Българската фондация биоразнообразие. По думите й промените в климата са екологичен стрес за лагуната и нейните обитатели. Езерото най-често страда от наводненията, защото е плитко и това се отразява на солеността на водите.

Атанасовското езеро е заобиколено от квартали на Бургас, което естествено го застрашава, но най-сериозната заплаха е свързана със застрояването на крайбрежието и с опасността традиционният солодобив да спре, което ще се отрази сериозно върху цялата екосистема, смята Ценова. Според нея прекомерното застрояване на крайбрежните части ще промени удивителния му пейзаж и то вече няма да е каквото го познаваме днес.

Атанасовското езеро е единственото място у нас, където се добива сол. Езерото е с дължина 9,5 км, а солеността му варира от 20 до 27,5 процента. То е Рамсарска влажна зона от световно значение за орнитолозите, наричана още птичият рай на Европа. В езерото са установени 317 вида птици, което е 70 на сто от всички видове птици в България.

В Атанасовското езеро непрекъснато се откриват нови видове

Освен че могат да се видят най-различни птици, езерото непрекъснато е място за откриване на нови видове. След като розовото фламинго го превзе през последните години, през декември беше открит нов вид за фауната на България - дългоклюн вретенар. През лятото на миналата година беше открит и нов вид водно конче - тъмносмарагдово водно шило, което никога не е виждано в езерото дотогава, посочи Ценова. По думите й розовото фламинго се заселило в езерото заради подходящите условия, плитките солени води и изобилието от храна, която намира там.

Книга популяризира богатството на езерото

За популяризиране на красотите, обитателите и богатството на езерото е издадена специална книга - "Полет в солта". Неин автор е младата художничка Биляна Дешева, която събира на едно място картини, скици и графики на езерото, и разказва за неговите обитатели.

Бих искала да покажа на хората какво могат да намерят посещавайки езерото. То е място, което е много близо до нас, много хора не знаят, че това богатство съществува, каза при представянето й авторът на изданието. Тя е посещавала в продължение на месец района на Атанасовското езеро, за да рисува неговите пернати обитатели - пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на Българска фондация "Биоразнообразие" за дейности в Атанасовското езеро. Арт проектът "Полет в солта" е финансиран от Национален фонд "Култура".