Лекува респираторни заболявания и диабет, дори и махмурлук

"Ще се радваш на плодовете от своя труд, ако работиш усърдно.” Тази максима не се отнася за отглеждането на кактусите от рода “Опунция”. Както всички растения от това семейство, и те не се нуждаят от специална грижа, за да съществуват. С екзотичното си излъчване са подходящ орнамент за градината или балкона, но трябва да се внимава с бодливата им броня, с която предпазват деликатесното си тяло. Не е грешка - те са същински деликатес. Определени видове кактуси “Опунция” могат да бъдат консумирани. Ако сте достатъчно смели, за да опитате някой от тях, може да започнете с бодливата круша, или още кактусова смокиня. Бодливата круша е вечнозелено многогодишно растение. Наподобява храст, но вместо клони има плоски заоблени израстъци, покрити с бодли. Цветовете му са обагрени в оранжево, жълто или червено, а плодовете му са овални и също са покрити с шипове. Опунциите често се отглеждат в саксия на балкона или в градината и по-рядко в стайни условия, защото тогава цъфтят много трудно. Кактусите обичат да се препичат на слънце, но са известни и със своята студоустойчивост. Някои видове успяват да оцелеят при температури под минус 20 градуса Въпреки това зимата не е най-любимият им сезон. Тогава листата се набръчкват, добиват лилаво-червеникав оттенък и се отпускат почти върху земята, но напролет отново се изпъват, изправят и позеленяват. Понякога, когато забележим тази промяна в кактуса, решаваме, че трябва да му окажем първа помощ, и често това, което правим, е да го полеем. През зимния период обаче, когато растението е навън, не е необходимо да бъде поливано и така чак до пролетта, когато нуждата от вода става по-голяма. Освен че е непретенциозен, кактусът бодлива круша е и доста щедър. На фона на засилващия се интерес към интернационалната кухня би било чудесно да включите плодовете и зелените части на растението към менюто си. По всяко време на годината може да късате от листата на бодливата круша, но е добре да знаете, че най-вкусни ще бъдат, ако ги откъснете сутринта, когато съдържанието на киселини в тях е по-ниско. Кактусът може да се бере по 6 пъти на година, но избягвайте да премахвате повече от 1/3 от листата му, за да може той да продължава да съществува. Когато берете плодовете, а и при премахване на зелените части, тъй като са покрити с бодли, е препоръчително да се снабдите с гумени ръкавици и клещи. Ядливите части на бодливата круша с причина са добре защитени. Те са изпълнени с полезни компоненти като фосфор, протеини, калций, магнезий, витамин С, фибри и други. Кактусът би могъл да ви избави от махмурлука, но лечебните му свойства се използват и при респираторни заболявания, захарен диабет, за прочистване на организма от токсични вещества и дори в грижата за косата и кожата. Освен лековита бодливата круша е и същински деликатес. Плодовете могат да се приемат сурови, варени или сушени. Включват се в салати, сладкиши и други ястия, а сокът им се влага в състава на коктейли, желета, сиропи и се използва като натурално багрило в сладкарството. Зелените части могат да се варят и консумират като зелен боб. Важно е преди употребата бодлите и кожата на всяка от ядливите части на кактуса да се отстраняват И един съвет: Не приемайте части от бодливата круша при остър цистит и хемороиди. А ако сте склонни към алергични реакции, се оглеждайте за симптоми като червеникави петна, главоболие и гадене, които може да се получат около 30 минути след приема, и при нужда потърсете лекарска помощ.