Бедстващ делфин, излязъл на брега на Централния паж в Бургас, бе спасен след сигнал на Зеления телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщиха от екоинспекцията. Сигналът бил за бедстващ малък делфин на ивицата, до заведение „Нептун“.

"Проверката установи, че зделфинът е млад екземпляр от вида обикновен черноморски делфин (Delphinus delphis), без видими външни наранявания. Излизането на брега е обичайно поведение на животните, които са болни. Проблемът в ехолокаторния орган на делфините може да е от гъбичен, вирусен, бактериален или паразитен произход", обясниха от екоинспекцията.

Благодарение на бързата й намеса и съдействието на представители на Община Бургас и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Бургас, делфинът е изведен в морето.

От РИОСВ припомнят, че трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното „обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри“.

И призовават ако бъде забелязан бедстващ или мъртъв делфин, да се сигнализира на „зелените“ телефони в РИОСВ Бургас – 056/813 212 , а в извънработно време – 0889 096577.