Какво става, когато огромна дупка се оформя в средата на Лос Анджелис и поглъща стотици хора и цели сгради в непознати дълбини? Възможно ли е оцелелите да се окажат на същото място, само че преди хиляди години? Това показва новият американски фентъзи сериал “Ла Бреа”.

Историята се върти около семейство Харис, което остава разделено заради това бедствие.

Ив (в ролята Натали Зий) и Гавин (Оуен Макен) са отчуждени съпрузи, които вече не живеят заедно. Една от причините за това са халюцинациите и виденията, които Гавин започва да получава след катастрофа със самолета, който управлява. След този инцидент той престава да работи като военен пилот и си търси работа.

И двамата отглеждат двете си деца - Джош (Джак Мартин) и Изи (Зайра Гореки), която е с изкуствен крак, след като претърпява автомобилна катастрофа преди години, когато съсед я взима от училище.

След като земята се пропуква и се образува дупката, Гавин получава съвсем реалистични видения, благодарение на които той и дъщеря му ще намерят път към Ив и Джош - въпреки че отначало си мислят, че са ги изгубили завинаги.

Докато са в мистериозния свят, Ив и синът ѝ, както и всички останали непознати хора, попаднали там, се опитват първо да оцелеят при наличието на животни, за които се смята, че отдавна са изчезнали. Същевременно се стремят да разберат какво им се е случило и дали това е реалността. Всмукани в дупката, те всъщност отново се озовават в Лос Анджелис, само че преди 10 000 години по време на праисторическата епоха. Животът им е застрашен, а план за бягство нямат.

Актрисата Натали Зий, която влиза в ролята на Ив Харис, безстрашната майка, която ще опита всичко, за да защити сина си и да се върнат при семейството си, е позната от филмите “И заживели щастливо”, Grey Lady и други.

Оуен Макен, който изиграва Гавин, участва във филми като “Заразно зло: Финалът” и сериали като “Нощна смяна”, “Приключенията на Мерлин”, “Династията на Тюдорите”.

Интересна е историята на Зайра Гореки, която се превъплъщава в дъщерята Изи. Актрисата в действителност губи левия си крак в автомобилна катастрофа, когато е само на 13 години. Рядко в кинопродукциите играят хора с увреждания, но ето че Зайра успява да разбие статуквото и да покаже актьорската си дарба в сериала.

Джак Мартин - в ролята на сина Джош, за мнозина е познат от социалните мрежи, където качва забавно съдържание в тикток, инстаграм и ютюб.

През 2021 г. “Ла Бреа” е номиниран за наградите “Изборът на публиката” (People's Choice Awards) в категорията “научнофантастичен/фентъзи сериал”.

Създател и изпълнителен продуцент на поредицата е Дейвид Апълбаум. Той е копродуцент и сценарист на няколко сезона към хитовите серийни продукции “Менталистът” и “Военни престъпления: Ню Орлианс”.

Сред режисьорите на американския сериал са Тор Фрюдентал (“Един нов свят”, “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата”, “Дневникът на един дръндьо”), Адам Дейвидсън, познат със сериала “Невероятната плейлиста на Зоуи”, Шери Нолън, режисирала епизоди от сериалите “Скалата: Ранни години”, “Ти”, “Аутър Банкс”, “Ривърдейл”, “Костюмари”, “Добрият доктор”, и Грег Маклийн.

През ноември миналата година от продукцията обявиха, че сериалът е подновен за втори сезон, който се очаква да излезе тази година.

“Ла Бреа” се излъчва по FOX всяка сряда от 22,00 часа.