Мария Каварджикова и Малин Кръстев с награди за водеща роля за една и съща постановка

Ако имаше тук тази вечер изгряваща звезда, аз се чувствам като залязваща такава. Без хумор, наистина.

Всяко нещо на този свят има край. В последно време аз просто нямам достатъчно сили вече, се оказа, да оползотворявам по най-добрия начин онова, което се крие толкова дълбоко в душата ми и което винаги съм се стремяла и съм успявала да предам на публиката, която е дошла на театър.

Така голямата българска актриса Цветана Манева се сбогува с театъра и публиката на тържествената церемония по връчване на театралните награди “Аскеер”.

78-годишната актриса бе удостоена с наградата “Аскеер” за цялостен принос в развитието на театралното изкуство. Почетен “Аскеер” бе връчен на  Меглена Караламбова.

Почетен “Аскеер” бе връчен на Меглена Караламбова.

“Благодаря ви за тази оценка, която давате за един много дълъг, както се казва, професионален живот. Това, с което ме възнаграждавате,

осмисли абсолютно съществуванието ми в театъра

Засили убеждението ми, че не съм направила нищо напразно, че съм правила всичко това, което съм мислила и в което съм вярвала. Но нищо нямаше да се получи, ако до мен не бяха моите колеги от много театри в страната”. С тези думи Цветана Манева благодари за наградата, а статуетката ѝ беше връчена от актьора Милен Миланов.

Малин Кръстев грабна "Аскеер" за  водеща мъжка роля
Малин Кръстев грабна "Аскеер" за водеща мъжка роля
Цялата публика няколко минути я аплодираше на крака. Актрисата благодари и на Пловдивския и Димитровградския театър, и на всички сцени в София, където са я “приютявали”, тъй като през последните 30 години тя нямаше постоянна трупа, с която да работи. “Получих доверието на партньорите и колегите си, което засили моята убеденост, че бих могла да очаквам и малко повече от това, което давам.

Благодаря на публиката, защото това е, което

най-много съм искала - тя да ми се довери

Това го получих и се чувствам наистина доволна, удовлетворена, колкото и да е трудно да приемеш, но в никакъв случай не е драматична и трагична ситуацията, че си отиваш”, каза Цветана Манева.

Мария Каварджикова получи "Аскеер" за водеща женска роля
Мария Каварджикова получи "Аскеер" за водеща женска роля
“Ние заслужаваме обич, тъй като хората на театъра са най-чувствителните, емоционалните и преданите. А пък този свят, който така устремено се е запътил да стане, извинете ме, срамен, жесток, да ни чертае бъдеще, че ще опустеят пространствата, в които живеем, творим, съществуваме, мечтаем… Вярваме и искаме да има хора след нас, които също така да мечтаят, представа си нямате. Аз твърдо вярвам, че всичко това може да се върши в театъра. Ако и вие мислите така, може да ми благодарите, като ми изръкопляскате за последен път”, са последните думи на актрисата, която получи бурни аплодисменти от публиката.  Александра  Сърчаджиева със статуетката за най-добър
 моноспектакъл
Александра Сърчаджиева със статуетката за най-добър моноспектакъл

На церемонията беше връчен и почетен “Аскеер” на актрисата Меглена Караламбова

“Скъпи мои, тази вечер съм тук заради вас, защото имах сериозни съмнения, че ще успея да дойда по видими причини. И си казах: “Меглено, ти с висока температура, превита на две от болки, след разни сериозни драми житейски си излизала на сцената и все едно че нищо ти няма. Я се стегни, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и иди да благодариш на хората, които са те почели с тази голяма награда”. Много ви благодаря, скъпи колеги. Това наистина е голяма чест”, каза Караламбова.

Юлиан  Вергов с наградата за поддържаща мъжка роля за образа му на Иван  Вазов в “Народът на Вазов”
Юлиан Вергов с наградата за поддържаща мъжка роля за образа му на Иван Вазов в “Народът на Вазов”
Наградите “Аскеер” се връчват в 11 спектаклови категории, като включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Тази година са участвали над 90 представления.

Традиционно церемонията се проведе в театър “Българска армия”, като водещ отново беше актьорът Веселин Ранков. Събитието беше под мотото “Урок по български” и бе посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Традиционно връчването на наградите е под почетния патронаж на министъра на културата - Атанас Атанасов, и на министъра на отбраната Драгомир Заков.