Участниците ще представят собствено производство на здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми

Тридневен "Биле фест" ще има на остров Света Анастасия. Той ще се проведе от 24 до 26 юни. В духа на Еньовден посетителите на острова ще бъдат посрещнати с ритуали за здраве и плодородие, интересни гости, музикални изпълнения и билков базар, съобщиха от управата на острова.

Отвари, лечебни екстракти и мехлеми ще забъркат майстори от близо и далеч. Посетителите от всеки курс на общинския катамаран "Бургус" ще могат да се включат и в специалното островно хоро, което ще допълни доброто празнично настроение.

Участниците в тазгодишното издание на "Биле фест" ще представят собствено производство на здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми. На базара ще има био студено пресовани орехови масла, козметика и хранителни добавки с екстракт от охлюви и билки, козметични продукти с прополис и етерични масла, колиета и бижута с шевици, облекла и сувенири, свързани с българския фолклор, авторска керамика, картини, натурални сапуни и др. Ще има и щанд с диетични банички и кексове.

На празника Еньовден ще бъде представен ритуалът "Еньова булка". На следващия ден ще има фолклорен концерт "Магията на Странджа". На 25 юни жени ще приготвят пред посетителите на острова традиционния български сладкиш "кишкек".

И в трите дни общинският кораб "Бургус" ще извършва по пет курса. Корабът ще отплава за острова от "Магазия 1" в Пристанище-Бургас. Часовете на потегляне са - 10; 11,30; 13,30; 15 и 17 ч.