Поне 3000 делфина са умрели в Черно море от началото на войната в Украйна. За това съобщи във фейсбук Иван Русев, доктор на биологичните науки, ръководител на Научно-изследователския отдел на Природен парк "Тузловски лимани".

"Дивата природа на Черно море сега много тежко преживява бруталността на войната. Разследване преди няколко дни на само малка площ от пясъчно пресичане на Черноморие в Националния парк "Тузловски лимани" отново показа наличието на мъртви делфини. Но, трябва да се отбележи, че огромните площи са извън погледа ни и поради забраната на военните няма как да се изследват много по-големи райони, в които има вероятност и делфини да бъдат убити", пише професорът биолог.

Твърди, че фактите за многобройните находки на мъртви делфини на брега на морето в националния ни парк, на брега на различните черноморски страни, включително и на бреговете на Черно море в Русия, са много, а причината е войната.

"Мощни сонари и експлозии унищожават деликатната навигационна система на животните и такива "слепи" делфини умират от глад, не могат да ловят риба, а поради слабостта на организма се активират инфекциозни заболявания и умират. Продължаваме да получаваме съобщения за смърт на делфини от приятели, и просто непознати от България и Румъния.  Делфините, за разлика от предишните години, сега умират поради военни действия в Черно море поради безсмислената и варварска война на руснаците. А до момента, по наши оценки, са починали поне 3 хиляди", допълва Русев и призовава да се подава информация за открити мъртви делфини на брега на морето, където има визуален достъп.