Стефан Стоянов представя  31 жени творци в “Dangerous Beauty” (Опасна красота)

В пърформанс-спектакъл се превърна представянето на изложбата “Dangerous Beauty” ("Опасна красота") в Бургас.

 Експозицията е разположена в двете изложбени зали на Центъра за съвременно изкуство и библиотека и представя произведения на 31 световноизвестни творци-жени, сред които са и 10 българки.

Изложбата ще бъде „жива” и непрекъснато ще се променя, обновява и размества. Предвидено е да се разпръснат творби в коридорите, а също и в отдел „Изкуство”. Това пространство ще се превърне в една динамична културна среда и всеки път ще въздейства по различен начин на своите посетители, каза международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява известни творци като Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, Айдан Салакова, Зураб Церетели и др.. Експозицията ще бъде открита официално днес от 19 часа, а входът е свободен.

„От тази година Община Бургас стартира нов механизъм, който разшири културното съдържание на събитията. Тази изложба е една от проявите, финансирани по този начин”, каза Диана Саватева - заместник-кмет ‘Култура, туризъм и спорт” в Община Бургас.

Сред експонираните творби са тези на известните авторки Тамара Де Лемпика, Марина Абрамович и Айдан Салахова.

На срещата присъстваха още Рамина Салдахан, с която Стефан Стоянов се запознава на Венецианското биенале, където са изложени нейни творби. Тя гостува за първи път в България и сподели, че е вдъхновена от хората и културата на Бургас.

„ Темата "Опасната красота" символизира нещо, което привлича, но първо трябва да имаш смелост да му се отдадеш”, сподели още Рамина Салдахан. Заедно с нея бе Вероника Михалева, 24-годишната художничка е най-младият автор, който участва със свои творби в “Dangerous Beauty” /Опасна красота /.

Творбите ще могат да бъдат видени  в периода от 12 юли до 31 август 2022 г.

Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията DangerousBeauty /Revisited/ ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва енергията на феминизма, за да постигне целите си.

Изложбата се стреми да се помири с непримиримото като отхвърля черното и бялото, и увековечава сивото, което всъщност е разковничето на пълноцветния живот, казват организаторите на културното събитие.

Кураторът Стефан Стоянов.
Кураторът Стефан Стоянов.
Зам.кметът Диана Саватева /в ляво/ разглежда творбите.
Зам.кметът Диана Саватева /в ляво/ разглежда творбите.
Експозицията ще бъде открита официално днес от 19 часа.
Експозицията ще бъде открита официално днес от 19 часа.