С рецитал, фотографска изложба и прожекция на фирми Бургас ще почете най-големия си поет Христо Фотев утре, когато се навършват 20 години от смъртта му. Четенето на негови стихове ще е от 18,30 ч. пред паметника му в Морската градина, където ще прозвучи емблематичното:

Приемам възхитителния риск

да бъда жив, не някакъв излишен

и мъртъв Христо Фотев да съм аз:

Но българин. И жител

на Бургас….

Инициативата е наречена „20 години без Христо, но с поезията му завинаги”.

Роденият през 1934 година в Истанбул поет ни напуска завинаги на датата 27 юли, но остава завинаги в историята на българската литература със стиховете си, вдъхновени от Бургас, морето и любовта.

С личен кът „Насаме с Христо” в Дружеството на писателите на ул. Вола 1 от 10 до 17 ч. на ще бъдат показани на бургазлии и гостите на града негови лични вещи, сред които любимите му стол и пепелник, пишещата машина от времето, когато е бил главен редактор на списание „Море”, интересни ръкописи от сценарии, рецензии на книги и любопитни фотографии. Там ще бъде наредена и  и интересна фотографска изложба на Вяра Стефанова, която е запечатала поета на лични и обществени събития.

От 16,30 ч. пък в Центъра за съвременно изкуство в  Библиотека ще се въртят 4 документални филма за големия Христо Фотев.