• Димитър Николов подаде жалба до софийските апелативни магистрати
  • Хотелиери се заканват и те да обжалват, вече калкулират поскъпването за почивките догодина

Кметът на Бургас Димитър Николов изпълни заканата си и подаде жалба до Административния съд в София за отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас. От 1 август тя поскъпна с 60%, което е най-драстичното увеличение в страната.

В жалбата си Николов посочи няколко довода, включително и противоконституционното назначение на бившия шеф на КЕВР Станислав Тодоров, по чието време е одобрена цената, предизвикала истински шок.

В жалбата си Николов иска решението да регулатора - Комисията по енергийно и водно регулиране, да бъде обявено за нищожно или незаконосъобразно, тъй като община Бургас и гражданите са персонално засегнати от него.

“Цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции,

които обаче ВиК дружеството към настоящия момент не е направило, а в същото време събира средства от крайния потребител”, са част от мотивите в жалбата.

Бургаският кмет припомня още, че общинският съвет не е одобрявал пределни цени на водата, които ВиК са предложили на КЕВР, а е съгласувал програмата за инвестиции в общината.

Според жалбата на кмета основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на КЕВР и това, което е съгласувано от общинските съвети.

С решението на КЕВР се утвърждават конкретни показатели и цени на услуги, предоставяни от оператора, които обаче не са гласувани от общинските съветници.

От жалбата на кмета става ясно, че новата цена на водата, която от 1 август вече е 4,39 лв. за кубик, била приета от регулатора за “социално поносима”,

без да са отчетени социално-икономическата обстановка в страната

и възможността на домакинствата да поемат този разход.

ВиК не са предоставили нужните документи пред комисията, които да показват как ще бъдат изпълнени приоритетите в програмата им за инвестиции, обяснява кметът Николов.   В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг консумацията на вода се измерва в милиони кубически метра.

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг консумацията на вода се измерва в милиони кубически метра.

И иска от съда решението да бъде обявено за нищожно, тъй като всички документи, на които се основава, са били приети от комисия, свикана от председателя Станислав Тодоров, чийто избор впоследствие бе обявен за противоконституционен.

Той е свикал и участвал в заседанието на КЕВР, в което е прието решение за по-високите цени.

Също така заявлението за по-високите цени не е представено на общините, членове на Асоциацията по ВиК.

Тоест решението е прието без знанието и съгласието на местната власт, обяснява кметът. И настоява за спиране на решението за 60-процентно увеличение на водата в Бургаска област, което засяга всичките 13 общини.

Междувременно да оспорят ценовия шок с водата се заканиха и хотелиери по Южното Черноморие.

“Не можем да прехвърлим този разход на крайния потребител - още повече че държавата не е предвидила компенсации в този случай”, коментират хора от туристическия бранш.

“Още днес (сряда - б.а.) ще излезем с официална реакция пред институциите и търсим правна възможност за обжалване”, заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов, преди да стане ясно, че бургаският кмет вече обжалва решението на КЕВР пред Административния съд в София.

“При всички случаи ще обжалваме

Цената на водата, както и поскъпването на всички други стоки и услуги, ще се отрази на почивките догодина. В момента правим калкулациите за договорите за 2023 г. и включваме досегашната инфлация.  ЕЛЕНА ИВАНОВА

ЕЛЕНА ИВАНОВА

Водата ще е един от основните компоненти за по-високите цени на пакетите догодина, тъй като в морските курорти се лее в изобилие - това са милиони кубици от бани, душове, басейни, водни атракциони”, коментира пред “24 часа” ситуацията Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.