7 продуцентски къщи са харесали Бургас за снимачна площадка на най-новите си филми и кандидатстват за съфинасиране от общината. Концепциите им ще бъдат представени утре пред Комисията по култура на общиския съвет, която ще определи размера на паричната помощ.

В сценариите на бъдещите продукции Бургас имал сериозно присъствие в сцените, а в някои действието на сюжетната линия се развивало изцяло в морския град, казаха от кметството.
Предложените за съфинансиране от общината филми са игрални, документални, късометражни, включително и сериали с участието на утвърдени имена като актьроте Досъо Досев, Ицхак Финци, Лилия Маравиля, Михаил Билалов, Башар Рахал, Бойко Кръстанов, Йоана Темелкова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Александър Сано и др.
Според запознати Бургас бил предпочетен от много продуценти за снимачна площадка заради добрата си инфраструктура, пресечия терен на малка площ, събрал в едно море, много езера, близост до планина, остров и култови курорти като Слънчев бряг, Несебър и Созопол. Град с такива дадености идеално се вписвал в концепцията за заснемане на игрални филми с многопластови сюжети.