Бургаският бизнесмен и общински съветник Бенчо Бенчев, обвинен в укривателство на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите, ще може да се лекува в Турция. Това реши днес районният съд в Бургас, като отмени еднократно забраната на обвиняемия да напуска страната, съобщиха за "24 часа" от пресцентъра на съда.

Бенчев, който от години страда от сериозно неврологично заболяване, ще може да се лекува в турска клиника до 31 март. На 1 април той отново ще трябва да се яви в съда за следващото заседание. Тогава се очаква в бургаския районен съд да бъде доведен за разпит Димитър Желязков.

Освен в лично укривателство зърненият бос е обвинен и в държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. 

До повдигане на обвинения срещу Бенчев се стигна, след като през август, 2018 г. той бе задържан в Истанбул заедно с още няколко души, между които и Митьо Очите. По-късно от прокуратурата обявиха, че Бенчев е извел Желязков от Гърция и го е транспортирал до Турция, където на свое име му наел стая в елитен хотел. 

Желязков пък се разследва като лидер на организирана престъпна група за рекет, палежи и наркоразпространение. 14 от хората му бяха арестувани след акция на спецпрокуратурата и ГДБОП на 2 август, 2018 г.