Обявяването на Никулден за неработен в Бургас има две страни. От една страна частният бизнес ще трябва да плаща на работниците си допълнително като за празник, но от друга повече хора ще излязат по улиците и ще харчат, което е приходи за местната икономика и от полза за туризма в Бургас". Така председателят на комисията по туризъм в Бургас коментира предложението 6 декември да стане официално почивен за бургазлии с решение на общинския съвет.

Докладната за обявяване на Никулден за неработен бе внесена от шефката на общинския съвет проф. Севдалина Турманова по предложение на началника на затвора в Бургас старши комисар Бранимир Мангъров. Мотивите му са, че 6 декември в Бургас е празничен, но в същото време създава много неудобства за работници и чиновници, включително и за децата, да споделят атмосферата му.

Частният бизнес е против идеята, споделила Турманова на заседание на комисията по туризъм. Подкрепят я обаче държавните структури на територията на общината, които ще имат един почивен ден допълнително през декември. Според Турманова обаче празниците в края на годината били достатъчно и много.
      "Не можем да задължим частниците да не работят на този ден", заяви общинският съветник Димчо Грудев от ГЕРБ.
       В подкрепа на идеята от името на групата си обаче обяви Христо Панайотов от БСП.
       "Разбирам резервите на бизнеса, но в личен аспект няма как да не подкрепя предложението", заяви той.
       Положително становище по него даде и областният управител Вълчо Чолаков, а преди дни кметът Димитър Николов заяви, че оставя на общинския съвет да реши дали да обяви Никулден неработен за бургазлии.