Пациент без пикочен мехур е спасен в Бургас с рядка безкръвна операция, след като камък запушил бъбрека му. Решаването на заплетения случай ще бъде докладван на научни форуми на урологичната общност, съобщиха от УМБАЛ Бургас.

Дни преди Нова година по спешност в отделението по урология на държавната болница е приет пациент в тежко състояние с камък, запушил бъбрека. Той можел да се отстрани само оперативно, но болният бил с рядка аномалия - роден без почти никакъв пикочен мехур, заради което уретерите му били имплантирани в дебелото черво, за да отвеждат урината навън през ануса.

"При пациент със съхранени всички органи на отделителната система подходът би бил значително по-прост, но този в този случай нямаше как по обичайния начин да стигнем до бъбрека, което бе голямо предизвикателство за екипа ни", каза д-р Николай Миринчев, началник на Отделението по урология. Екипът му избира подход, наречен ултрамини PCNL, при който през 4-милиметрова дупчица в гърба лекарите вкарват тръба с миниатюрна камера, през която минава и лазерно влакно и която достига до бъбрека. Камерата осигурява HD образ на видеомонитор, лазерното влакно разбива камъка на прах, а той се аспирира и изхвърля извън тялото по време на самата операция.

Заплетеният случай приключил с хепиенд и пациентът посрещнал новогодишните празници у дома.