Правителството ще поиска от Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус.

Това обяви в края на извънредното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов.

Извънредното положение ще бъде обявено на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея.

Извънредното положение ще даде възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.

Ще се налагат и забрани за пътуване към определени страни, както и за влизане от страни с високи нива на заразата. Като потенциални такава Борисов посочи Франция и Германия.

Външно министерство постоянно ще обновява списъка на страните, към които е забранено пътуването. Здравното пък 9 този на държавите, от които да не бъде допускано влизане на хора.

Мерките ни бяха навременни, но не се спазваха указанията за карантина, посочи като мотив Борисов.

Единствено дисциплината и мобилизация на нацията ще ни спаси, категоричен бе премиерът.

Около 3 млрд. лв. ще струва епидемията. Заради паднало потребление намаляват и приходите в бюджета.

Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Извънредното положение е препоръчано от щаба заради неспазването на мерките за карантина и задаващата се тенденция за ескалация на заболеваемостта, каза шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. То ще даде възможност на институциите да вземат много по-бързо мерки. При спазването на досегашните се оказа, че има редица слабости, обясни генералът.

Анализирахме данните и предложенията на щаба. България е с относително най-малко болни и още сме в дъното на кривата, но решихме да поискаме НС да обяви извънредно положение, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. То ще позволи включително приемането на бързо извънредно законодателство, което се подготвя още тази нощ. Тези закони трябва да бъдат обявени до края на седмицата.

Едната част от извънредното законодателство ще е свързана с пътуванията. Както извън, така и в страната от рискови държави, разясни той. Няма да има пълно затваряне на границите, защото това означава спиране на икономиката.

Шефът на щаба не се ангажира кога пътуванията към и от страни като Франция и Германия ще бъдат спрени. Когато Външно обяви една държава в четвърта степен на опасност всеки българин е длъжен да се прибере, заяви Мутафчийски. Стана ясно, че няма да бъдат спирани български граждани, които са извън страната да си дойдат. Няма да има забрана и за постоянно пребиваващи чужденци. Дотук в списъка на забранените страни са Иран, Китай, Италия, Южна Корея и Малдивите.

Втората група законови промени ще е свързана със спазването на карантина и социална дистанция. Те включват дори право на МВР да отвежда карантинирани хора, както и нови наказания за неспазването на правилата. От думите на Борисов стана ясно, че той настоява за поне 5000 лева глоба за неспазване на карантината.

Училищата ще бъдат затворени, но може да останат да работят средищни детски градини, разясни Дончев.

Извънредното положение ще продължи поне две седмици преди да бъде направена преценка, разясни вицепремиерът.