Иначе рискуваме да се превърнем в Diamond Princess, казва д-р Веселин Джендов

Отворите на отдушниците в жилищните  и обществени сгради да се запушат или отворите им да се покрият с марля и дезинфекцират е предложил на кризисния щаб като мярка срещу разпространението на коронавируса бургаският хирург Веселин Джендов. Това според него трябва да важи и за филтрите на климатиците в сградите с обща вентилация, каквато е и УМБАЛ-Бургас.

"Всяка голяма жилищна сграда, супермаркети, летища, офис-билдинг или мол, хотел,болница напомнят голям круизен кораб – общи системи за вентилация, кондициониране на въздуха, централизирани системи/отдушници и т.н. Още в началото на този век особено в круизърите се появи проблема свързан с масови инфекциозни инциденти! Стомашно/чревни – и дихателни – (2002 год – 71 пасажери и 10 члена на екипажа на Majesty of the Seas, 2014 год – 281 пасажери и 22 члена на екипажа на Explorer of the Seas, 2017 год – 332 души на борда на Independence of the Seas и др.). Въздуха минава през общи кондиционни агрегати и ако един кихне – всеки получава своята порция зараза! За съжаление, силно надценените японци нищо не научиха – нито санепидемичните служби нито туроператорите – и за това се случи и трагедията с Diamond Princess край бреговете на Япония! Мерките на японските санитарни власти трудно може да се нарекат друго освен кретенски! Вместо да изолират и сложат на карантина болните на сушата – в помещения с независима сепарирана вентилация  наредиха туристите да не излизат от каютите, да им носят храна на място като в кучешки приют.. От самото начало беше ясно, че инфекцията на кораба (а тук – хотели, болници, офиси) се разпространява по ОБЩАТА вентилация! И като резултат – превърнаха кораба в инкубатор на зараза!"е , обяснява Джендов.

Затова в една от 10-те препоръки до кризисния щаб в Бургас е препоръчал незабавно да се почистят и дезинфекцират всички филтърни мрежи на климатиците в УМБАЛ. "Същото да се изиска да се направи и във всички канцеларии, офиси, магазини и хотели", категоричен е д-р Джендов.

"В сгради като болницата и многоетажните има отдушници, общи вентилационни шахти в тоалетни, бани, кухни, където всеки на N-ти етаж знае кой какво е изходил на първия етаж – да се изиска от т.нар домоуправители - на вентилационните отвори да се залепи двойна марля, която да се напръска с дезинфектант или спирт или приготвен разтвор от хлорхексидин глюконат. А най добре да се затворят", обяснява бургаският хирург.

Сред предложенията му са още тапицираните седалки в автобусите да се сменят с пластмасови каквито са по стадионите. Ако не може да стане, да се облекат в полиетилен.