И в Бургас ще изследват за коронавирус по метода на пуловете сред по-големи групи от хора чрез вземане на секрет от носоглътката. По този начин наведнъж могат да бъдат тествани до 10 - 20 човека, съобщиха от Общинския кризисен щаб.

Когато се съберат няколко проби и в тях има положителен резултат се прави ново изследване. По този начин се увеличава значително броят на изследваните и за много по-кратко време ще бъдат събрани данни за здравословното състояние на населението, обясни деканът на Медицинския факултет доцент Велинов, който  ще направи алгоритъма за броя на хората,  включени в едно изследване по метода на пуловете.

От утре започват да се правят списъци на медицински лица, полицаи, социални работници, администратори на гише. Идеята е мрежата от изследвания да се разшири възможно най-много и с други контактни групи.

25 остават доказаните случаи на коронавирус в Бургаска област , петима саа настанени в болница, а шестима са изписани.

Днес продължават съвместните проверки на пазарите в Бургас. Ще се следи спазват ли се предписанията както и заповедта на министъра на здравеопазването, казаха още от кризисния щаб.

.