Още три бургаски болници ще приемат пациенти с коронавирус, съобщиха от Общинския кризисен щал. Това се налага заради претовареност на екипа на инфекциозното отделение в УМБАЛ Бургас. Новите болници, които ще лекуват COVID-19 са Белодробна болница, "Бургасмед" и УМБАЛ "Дева Мария". Обсъжда се и вариант медицински сестри от здравни заведения в града да бъдат командировани в УМБАЛ, за да сменят най-натоварените екипи.

Няма новорегистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас за вчерашния ден. Разминаването в обявения брой заразени в областта - 47 от Националния, 46 от Общинския щаб, се дължи на това, че заболяването на един от пациентите, който е с бургаска регистрация, е установено в София, където се е провело и лечението му.

От всички заразени 14  вече са оздравели, а 12 се намират в болница. Решението за погребението на починалия 70-годишен пациент ще се вземе от семейството му, казаха ощ от щаба.

Днес ще бъдат взети проби на четирима от настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ. Ако са отрицателни, те ще бъдат изписани. Останалите пациенти там са в добро общо състояние.

Днес се извършва и пробонабиране от 50 служители на "Бургасбус" - шьфьори и контрольори, които пряко работят с пътници.

800 заявления са постъпили до този момент по програмата на Общински съвет за хранителни пакети. 485 от тях са одобрени, а останалите, които не отговарят на условията, получават пакети от дарителския хранителен фонд. Изразходената сума по тази програма досега е 30 940 лева.

Тази седмица ще заседава и комисията към местния парламент, която разглежда предложенията за финансиране на инвитро процедури.