Нашите усилия в момента са насочени за постепенното възстановяване на бранша пристриктно спазване на всички мерки и изисквания на здравните власти. Това каза днес във Варна министъра на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на бранша от Варна и Добрич.

Благодарение на усилията на правителството и навременно взетите мерки, в момента сме вситуация, в която можем да си позволим постепенното възстановяване на работата на сектора, допълни тя. По време на срещата беше коментирана актуалната ситуация в сектора, подготовката залетните месеци и мерките, които трябва да се спазват при предлагането на туристическиуслуги, предвид пандемията от COVID-19. Тя разясни новите конкретни изисквания на държавата към бранша, които от вчера са факт. За да стартираме активен летен сезон от 1 юли, е необходимо да се спазват стриктно всички мерки, припомни тя.

Ситуацията е изключително динамична и за да няма излишна спекулацияи заради многото неизвестни в сектора, всичко това, което предвиждаме е към днешна дата. Зависи от епидемичната обстановка в страната. Важно е как се движи кривата и как се спазватмерките, за да продължим напред, допълни Николина Ангелкова. Всички искаме да се върнем към това, което сме правили, което в никакъв случай няма да е същото в сектора, не само в България, но и в Европа и в света.

Ангелкова припомни, че вчера Европейската комисия даде препоръки за какво да предприеме сектора, с оглед ограничаванена разпространнението на на COVID 19 и по отношенията на възобновяване на пътуванията врамките на съюза.

Като най-важни от тях тя определи реципрочността на мерките. По разпореждане на премиеравсички ресорни министри, които имат отношение към бранша са в тясна координация иобсъждат в зависимост от епидемиологичната обстановка как точно да се възстановят пътуванията в рамките на Евросъюза.

Според Ангелкова най-лесно достъпно с оглед на автомобилния транспорт това да стане с нашите най-близки съседи. Идеята е да може да има единни стандарти на пътуване. Именно това коментирахме на срещата с бранша, който изцяло зависи от това кога и как ще започне движението в рамките на Евросъюза.

Тя припомни представените вчера официално указания как да функционират хотелите изаведенията. Те вече са официално утвърдени и са качени на сайта на министерството. Тези указания са динамични, подчерта тя. Всеки оператор и предприятие трябва да прецени далиможе и иска да работи спрямо тях. За да може да бъде улеснен браншът, ще бъде удължен докрая на годината срока за категоризация на хотелите. Тя припомни и предстоящата мярка по отношение на субсидирането на чартърните полети. Това ще ни даде конкурентно предимство пред останалите държави на туристическия пазар, подчерта ресорния министър. Най-важното от указанията към хотелиерите е: ако гост на хотела бъде установен с коронавирус, няма дабъде карантиниран целият хотел.

В момента ресорното министерство очаква от концесионерите на плажовете предложения занамаление на цените на чадъри и шезлонги. Идеята е концесионните такси да се намалятпропорционално на цените на плажните принадлежности.

Ангелкова припомни и предвидените промени по отношение на разполагането на чадъри и шезлонги – за един чадърс два шезлонга се предвиждат 20 квадратни метра площ. Предстои новите промени за плажовете да бъдат приети до 23 май.

На срещата с туроператори, хотелиери и собственици на заведения от Североизточна България присъстваха и представители на здравната инспекция в морския град, ОД на МВР, представители на дирекция „Туризъм“ към Община Варна, както и областния управител наварненска област, Стоян Пасев.