Строителните дейности няма да пречат на туристите

Община Бургас е сключила договор и е осигурила нужното финансиране за разширяване пристана на остров Света Анастасия, което ще стане през лятото. Строителните дейности ще се извършват на два етапа в периода от юни до октомври. Тогава островът е най-посещаван, но само тогава метеорологичните условия позволяват да се работи на него.

Ще се постараем да организирме така строителните дейности, че те никак да не притеснят посетителите. Света Анастасия ще очаква и посреща гости през цялото лято, увериха от кметството.

Целта на изграждането на новия пристан е да се удължи периодът за посещение на острова като стане по-безопасен за акостиране, а при лошо време ще служи и за убежище на малкиплавателни съдове. Сегашният пристан е разположен в зона, подложена на интензивно морско вълнение. Той е и с ограничени размери - 29 метра за две корабни места и при силен вятър достъпът до него е опасен или невъзможен и не може да служи за убежище по време на буря. Според разработената концепция за работа съществуващият кей ще се удължи с 5 метра на юг, ще се оформи предпазна каменно-насипна шпора с бронировка от тетраподи след удължението и ще се изгради нов кей срещу стария с дължина 38 метраи. Новите съоръжение ще бъдат обезпечени с електрическо оборудване, ВиК и всички необходими навигационни елементи.