Ето как още да оползотворите всекидневника, след като го прочетете

Кой не е ползвал стар вестник за покривка, за фунийка за слънчоглед или за бояджийска шапка? Някои даже и за завиване на печеното пиле.

Ако обаче не се сещате за други начини да оползотворите старите вестници, които се трупат вкъщи, ето още няколко креативни идеи. Трябва само да следвате инструкциите.

Оригинален подарък – колаж

С малко повече време може да направите колаж със снимки и текст за любим човек или приятел, като използвате за макет първата страница на любимия му вестник. За целта ще са ви необходими първата страница на изданието, няколко снимки (със социалните мрежи това вече е лесна задача) и забавен текст, който да напишете и разположите по начина, по който са позиционирани във вестника. След това, за да не изглежда като направено “в час по трудово”, най-добре ксерокопирайте произведението си на вестникарска или близка до нея хартия. Друг вариант е да използвате компютърни програми, но ако не разполагате с такива или с уменията да работите с тях, първата идея също става.

Карта на мечтите

В последните години различни коуч специалисти и книги за личностно израстване лансират идеята, че човек е господар на настоящето и бъдещето си и за да има нещо, просто трябва да го пожелае силно. Затова при пълнолуние трябва да се напишат, нарисуват или направят карти на желанията, с които да си “поръчаш” на Вселената и съдбата конкретни материални и нематериални блага. Вестниците боравят с богат набор от думи и разнообразни висококачествени фотографии, които може да свършат перфектна работа за тази цел. Изберете нещата, които съответстват най-добре на вътрешните ви копнежи и просто ги изрежете и разположете на своята карта на желанията. Не забравяйте, че за да “проработи магията”, трябва да изпратите ясни и конкретни послания и да си визуализирате живота след вече осъществената мечта.

Маникюр

За момичетата, които намират едноцветния лак за скучен, маникюрът от вестници е много добро решение. За целта са необходими: светъл лак за нокти, топлак, вестник, етилов спирт 70% (водка или ракия също вършат работа), ножица и чаша или купичка.

За перфектния маникюр първо нанесете светлия лак за нокти и изчакайте да изсъхне добре. Изрежете от вестника парчета, които искате да отпечатате върху маникюра. Сипете спирта в чашката/купичката и потопете пръста си за малко, след което залепете парчето от вестника върху нокътя. Притиснете добре, изчакайте около 20-30 секунди и го махнете. Накрая лакирайте с топлак, за да се запази за по-дълго време вестникарският ви маникюр.

Красива подвързия или аксесоар

Напоследък станаха все по-модерни подвързии, наподобяващи вестници. Ползват се за книги, за подаръчни опаковки и дори за украса на букети. А какво пречи да използвате истински вестник? Вземете произволна страница от него и го превърнете в опаковка на нещо любимо за себе си или близък човек. По-сръчните може дори да си направят чанта или оригами. А ако не сте толкова добри в това, винаги може да използвате вестниците за декупаж – облицоване на предмети – стари обувки, сувенири, коледни играчки или каквото още ви хрумне. Необходими са ви омръзнал стар предмет, вестник и подходящо лепило. 

Тапети

Все повече артпространства, кафенета и ателиета предпочитат да поставят на стените си тапети, наподобяващи вестници или страници от книги. Можете да го направите и с истински печатни издания, но потърсете правилното лепило за целта и латекс за основа. И започвайте да събирате вестници.