В 12 ч. камбанен звън оглася града

Заради епидемичната обстановка тази година Бургас ще пропусне традиционната манифестация на 24 май, но ще отбележи празника с куп нестандартни прояви при стриктно спазване на санитаро-хигиенните изисквания. Точно в 12 часа камбанен звън от всички православни храмове в града ще огласи бургаските улици, а в същото време на открито пред входовете на културните институти ще бъде пусната на запис емблематичната песен "Върви, народе възродени". По същото време в отбелязването на празника ще се включат солистите на операта, които ще пеят от прозорците на Заседателната зала в сградата на кметството, за да ги чуят всички на площад "Атанас Сиреков". Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще започнат своя празничен поздрав с "Върви, народе възродени", след което ще прозвучат произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини. В 12 музикален поздрав ще отправи и вокален ансамбъл "Фортисимо" с изпълнения от терасата на Културен център "Морско казино".

От Регионален исторически музей - Бургас са помислили за най-малките посетители - от 11:30 до 13:00 часа в двора на Етнографската експозиция ще бъдат поставени стативи с материали за рисуване, където малките художници ще могат да творят на тема славянската азбука и светите братя Кирил и Методий. От 11:30 часа Регионалната библиотека "Пейо Яворов" пък организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов "Не съди книгата по обвивката". Всеки ще може да си "подари" книга за празника, но ще разбере по-късно коя е тя. Пред библиотеката ще бъде представен и литературно-художественият алманах "Море".

Традиционната обща изложба на бургаските художници ще бъде открита на 24 май пред залата на ул. "Александровска" №22 от 12:30 часа. Тази година номинираните за наградата "Млад художник на годината" на името на Руси Стоянов Георги Георгиев, Елисавета Ангелова и Кристия Тодорова.