Детските градини и ясли в община Несебър ще отворят на 1 юни по нареждане на кмета Николай Димитров. Преди това целият персонал ще бъде тестван превантивно за COVID-19.

В дните до 1 юни ще бъде довършено окосяването на дворовете и обработка против насекоми. Дотогава детските градини на територията на общината трябва да приключат и с основната дезинфекция на всички вътрешни и външни площи, включително пързалки, катерушки и др.

Междувременно се прави предварително проучване, което да установи колко родители са готови да пуснат децата си от обявената дата. Целта е според заявките да може по-точно да се прогнозира как да бъдат организирани заниманията и преподредени помещенията в детските градини. При всички случаи Община Несебър и директорите ще започнат да прилагат практики за повече игри на открито, казаха от кметството.

По решение на Министерството на здравеопазването няма нужда да се правят в медицинско заведение необходимото микробиологично изследване, което се изисква след дълго отсъствие на дете.

От 1 юни всички посетители в детската градина трябва да спират на входа за измерване на температурата. Те ще бъдат посрещани и изпращани с дезинфектант за третиране на ръцете. Температурата на децата ще се измерва периодично и вътре.