След седмица тестват до 5000 души по предложение на кмета Димитър Николов

Бургас има амбицията да се представи като сигурна и безопасна дестинация за летния туристически сезон и затова започва масово тестване на населението за антитела. Общинският оперативен щаб приел единодушно предложението на кмета Димитър Николов да бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в града. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 антителни теста като точната бройка още се уточнява, казаха от щаба.

Дизайнът и методологията на проучването е възложено на декана на бургаския Медицински факултет доц. Велинов и неговите колеги, които в едноседмичен срок трябва да определят таргет групите. Тестването ще проведе РЗИ през първата половина на юни. Идеята е в началото на летния сезон Бургас да разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. Данните от него ще бъдат предоставени и на хората от туристическия бранш.

"Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела. Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване", обясниха от общината.

Вече от много дни поред в Бургас няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус. Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са само трима и всичките са в добро състояние, каза изп. директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

1815 са поставените под карантина в областта като 740 в община Бургас. С добър темп върви и тестването на персонала в бургаските детски градини преди да се върне на работа. Вече 600 души са тествани с PCR по нареждане на кмета Николов, казаха от общината.