Най-големият и престижен оперен театър в света – нюйоркската Метрополитен опера, няма да има представления и през есента на 2020 г., съобщиха на сайта от операта. Така прекъсването на представленията й, последното от които беше на 11 март, ще стане 9 месеца – най-дългото в 137-годишната история на театъра. Първото публично събитие, което готвят в нюйоркският оперен театър е новогодишен концерт в навечерието на 31 декември, става ясно от съобщението.

„Очевидно е, че изискванията за социална дистанция и голямата опера са несъвместими. Не става въпрос само за здравето на зрителите, а и на самите артисти. Не можем да си позволим да съберем целия оркестър в тясната кошара, нито хорът и солистите да са в такава интимна близост“, казва директорът на операта Питър Гелб.

Решението да няма представления почти до Нова година е взето въпреки огромните финансови загуби, които търпи театърът.

За радост на почитателите на операта обаче безплатното излъчване на спектакли в сайта на операта ще продължи без прекъсване до старта на първите живи представления през зимата. Те започват в 1 часа българско време и продължават през цялото денонощие до пускането на следващия спектакъл. От март досега зрителите успяха да видят много знакови спектакли от последните години, както и легендарни представления с големи певци от миналото. Операта пуска по един спектакъл на ден, като много от тези излъчвания са на съвсем нови постановки, за чиито прожекции по кината в цял свят обикновено се плаща.

В Европа повечето оперни театри с изключение на Миланската скала вече обявиха си програмите си за новия сезон, който ще започне през септември-октомври.

Софийската опера например започва представленията си на 16 юни с балета „Зорба гъркът“, който се изпълнява с музика на запис. В края на месеца обаче има серия от четири спектакъла със солисти, хор и оркестър: „Трубадур“, „Риголето“, „Травиата“ и „Турандот“. Билетите бяха пуснати в продажба вчера, като за да се спази изискването на здравното министерство за 30% запълване на залата местата, които се продават, са разположени шахматно.