Очаква се споразумението да бъде сключено в началото на юли

Община Бургас и Европейската инвестиционна банка ще подпишат споразумение за изграждането на модерна специализирана Детска болница, стана ясно след разговори между кмета Димитър Николов и представителите на финансовата институция. Извънредната докладна за споразумението ще се разгледа на утрешното заседание на Общинския съвет. Документът ще позволи да започне планиране на дейностите за изграждане на специализираното детско лечебно заведение, коментират от общинската администрация.

Здравеопазването и изграждането на модерна специализирана детска болница са основен приоритет на Община Бургас, а тъй като обектът има и стратегическо значение за българското здравеопазване, услугите на Европейската инвестиционна банка ще се предоставят безплатно на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на договора, а възможните дати за подписване на споразумението са 6 или 7 юли.

Това е втората важна стъпка към реализирането на проекта за Специализирана детска болница, след като в началото на година стартира процедурата по промяна на устройствения план на ж.к. "Зорница", с който се отрежда терен за изграждането й. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, за да може бъдещата детска болница да има топла връзка с държавната болница и ползва целия й ресурс.

Идеята е новата болница да обедини всички педиатрични специалности на едно място и да позволи комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Източна България. В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина.