Заболеваемостта от COVID-19 в България в последните седмици е намаляла с 47,5 на сто в сравнение с предходен период. Това сочат последните цифри на Европейския център за контрол на заболяванията, каза пред журналисти в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Той посочи, че към момента най-сериозен е проблемът с персонала в медицинските заведения, който да се грижи за хората с коронавирус. Помолен да коментира ситуацията в Дулово, където има масови оставки на медицински сестри, министърът каза, че това е недопустимо, защото са полагали клетва.

Аз като лекар никога не съм си избирал пациенти, заяви министърът. Той информира, че към момента на територията на Бургаска област 94 души са с положителни проби, като от тях десет са в лечебни заведения. Шестима са настанени в УМБАЛ-Бургас, четирима са в Белодробната болница в града.

Министърът посочи, че в Бургас има много добра координация между всички структури за борба с коронавируса. В Бургас общо за целия период на заразата са отчетени 396 положителни проби.

Министър Ангелов е на посещение в морския град, където проведе срещи с екипа на Регионалната здравна инспекция, Кризисния щаб за борба с коронавируса и директори на лечебни заведения. По-късно министърът ще посети новата сграда на Комплексния онкологичен център в Бургас, Инфекциозното и Спешното отделение.