Ситуацията в училищата трябва да се следи ден по ден, прогнози за коронавируса не могат да се правят, казва д-р Скендер Сила 

Представителят на Световната здравна организация /СЗО/ в България д-р Скендер Сила от няколко дни опознава красивото ни Южно Черноморие, като е отседнал в Синеморец със семейството си, довериха източници на "24 часа".

Д-р Сила се разходил с лодка по река Велека, обикалял из красивите плажове на община Царево, която тази година се превърна в истински туристически хит и останал омагьосан от прочутото малко плажче „Липите“ край Синеморец.

Кметът на южняшкото курортно селце Костадин Диков потвърди за присъствието на VIP госта, на когото по препоръка на кмета на Царево Георги Лапчев лично занесъл от прочутия странджански манов мед. Сладкият елексир, който се произвежда в района около Царево , бе регистриран миналата година от Европейската комисия като защитено наименование за произход.

Представителят на СЗО за България не пропуснал да опита и  пресен паламуд, уловен от местни рибари. „Тук съм от четири дни със семейството си. За първи път сме в тази част на България и сме впечатлени от красивата природа“, каза пред репортер на "24 часа" д-р Сила, който от три години живее в София.

Медикът определя действията на България в битката й с коронавируса като балансирани. Наблюденията му в столицата показвали, че хората изпълняват мерките за безопасност като спазват дистанция и носят маски в закрити пространства.

„В сравнение с държави като Франция и Италия, където ситуацията е много по-тежка, положението в България е добро“, коментира експертът. Но предупреждава, че с тръгването на децата на училище ситуацията трябва да се следи изключително внимателно.

„Необходимо е да има много добро проследяване на това какво се случва ден по ден. Както и отлична координация между министрите на здравеопазването и образованието, учителите, учениците и родителите“, казва д-р Сила. Той подрепя присътвената форма на  обучение най-вече заради социалния й елемент – децата да се срещат и общуват със свои съученици.

На въпрос на "24 часа" какви са прогнозите за развитие на коронавируса в световен мащаб, д-р Сила казва: "Много е трудно да се прави прогноза дали този вирус ще изчезне след 1-2 години. Важното е да свикнем да живеем отговорно с вируса - да спазваме необходимата дистанция, да носим предпазни маски, да мием ръцете си. И да не забравяме, че 24 часа в денонощието десетки лаборатории в света работят за създаване на ваксина“.

За СЗО няма значение от къде идва ваксината, ще приемем всяка една, ако е начуно доказано, че тя е безопасна и ефективна. Засега обаче такава няма, допълни медикът.

Кметът на Синеморец Костадин Диков /в ляво/ разговаря с д-р Сила.
Кметът на Синеморец Костадин Диков /в ляво/ разговаря с д-р Сила.