Плик с амфетамин е открит в кабината на тира, който на 11 септември помля 13 автомобила в Айтос, уби млада жена и рани шестима души. Дрогата е била в портфейла с личните документи на шофьора. Новината съобщи в съдебна зала преди минути окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който е и наблюдаващ прокурор по делото. Откритият наркотик е изпратен за изследване във ВМА. 

"Не знаехме за наличие на наркотик в тира, но това все още нищо не доказва, коментира в кулоарите на съда адвокат Бойчо Боев, един от защитниците на 51-годишния Кольо Иванов. Държавното обвинение настоява за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", тъй като става дума за деяние квалифицирано като особено тежък случай - причиняване на смърт по непредпазливост на 1 лице и нанасяне на средни телесни повреди на трима души след употреба на наркотични вещества.  Плик с амфетамин е открит в кабината на тира, който на 11 септември помля 13 автомобила в Айтос СНИМКА: Тони Щилиянова

Плик с амфетамин е открит в кабината на тира, който на 11 септември помля 13 автомобила в Айтос СНИМКА: Тони Щилиянова

"Обвиняемият е знаел, че поема управление и то на тежкотоварна машина след употреба на наркотични вещества, което показва, че той е склонен да показва правовия ред, коментира прокурор Чинев. 

Справка е установила, че Иванов е системен нарушител на правилата за движение по пътищата, въпреки, че притежавал категория за професионален шофьор и осъществява превоз на товари. 

Според защитата обаче най-вероятна причина за пътния инцидент е отказ на спирачките на тира. Адвокатите на Иванов твърдят, че по свидетелски показания тежката машина се е движела с около 40 км/ч. Дали това е така и каква е точната причина за ужасното меле ще стане ясно след като бъде готова назначената автотехническа експертиза. 

Защитата поиска Иванов да бъде пуснат под домашен арест и да му бъде поставена електронна гривна за проследяване. Самият обвиняем пък каза, че няма намерение да се укрива, тъй като имал 13-годишна дъщеря, която трябвало да изучи. Очаква се съдът да се произнесе в 16:30.                                                                                                                                                                                                                                        

Плик с амфетамин е открит в кабината на тира, който на 11 септември помля 13 автомобила в Айтос ВИДЕО: Тони Щилиянова
Плик с амфетамин е открит в кабината на тира, който на 11 септември помля 13 автомобила в Айтос ВИДЕО: Тони Щилиянова
Изгорелият автомобил, заклещен между тира и друга ударена кола при мелето в Айтос.
Изгорелият автомобил, заклещен между тира и друга ударена кола при мелето в Айтос.