Явански гибони и женска бърнеста мечка за компания на мъжкия Лиам са следващите цели на зоологическата градина

Любимците на децата - маймуните, се връщат в Софийския зоопарк. Дълго чаканият им нов дом вече е готов и приматите отново ще радват посетителите на зоологическата градина най-късно в края на месеца. Това съобщи директорът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

“Новите заграждения вече са готови и поетапно пускаме маймуните в тях. В момента тече тестов период и наблюдаваме как се чувстват животните в новия си дом и дали мрежите са достатъчно издръжливи, тъй като знаете, че те се катерят и висят по тях. Очакваме държавна приемателна комисия за издаването на акт 16 и инспекция от екоминистерството. Веднага щом проверките приключат, ще отворим за посетителите обновения и дълго чакан от всички сектор “Примати”. Надявам се, че това ще е факт до края на месеца”, обясни Бориславов.

Обновеният дом на маймуните отговаря изцяло на изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и има 14 нови експозиционни зони. Те са между пет и десет пъти по-големи от старите, а аранжировката им е изцяло съобразена с начина на живот на различните видове. Вътре има съоръжения за катерене, дървени площадки,

въжени люлки,

хамаци, лежанки,

различни платформи и естествени земни и скални масиви, които осигуряват на животните среда, възможно най-близка до тази в естествените им местообитания. Всичко това ще позволи на маймуните да не стоят само на земята, а и на различни височини в клетките. Освен това е запазена изцяло дървесната и храстова растителност, като е обогатена с нови видове - например едроразмерен бамбук. Посетителите ще могат да наблюдават маймуните през стъклени прегради.

Плановете на ръководството на зоопарка са една от трите сгради да бъде отделена само за гибони. В нея ще бъде настанена двойката белоръки гибони - единствената у нас от този застрашен вид.

“Ще кандидатстваме пред ЕАЗА да получим разрешение да отглеждаме и двойка явански гибони. Искаме този процес да върви успоредно и с отварянето на новия сектор тя да е вече тук, но от ЕАЗА искат първо да видят завършени новите условия за отглеждането им и след това ще се произнесат. Така че се надявам скоро да зарадваме децата с нови видове”, подчерта Бориславов.

Яванските или сребърни гибони живеят на индонезийския остров Ява и са защитен вид. Те достигат 44-46 см дължина, а теглото им е 6-8 килограма. Нямат опашка, но са с изключително добре развити и дълги пръсти и ръце. Живеят в семейни групи. Сребърните гибони рядко се спускат на земята, а чрез люлеене “летят” от клон на клон.

“Обновяването на сектор “Примати” е един от най-значимите проекти за столичния зоопарк. Убедена съм, че посетителите ще оценят възможността да бъдат близки свидетели на живота на маймуните чрез огромната видимост, която новите заграждения предоставят. Предстои ни серия от подобрения, които планираме да извършим в зоопарка, за да може престоят на посетителите да е още по-приятен и интригуващ”, подчерта зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Следващата цел на ръководството на зоопарка е

обновяване

на мечкарника

“Имаме разрешение от ЕАЗА да отглеждаме женско бърнесто мече. Знаете, че вече имаме мъжки - Лиам, който преживя сериозен здравословен проблем заради подхвърлени от посетители солети и бисквити. Искаме той да се сдобие с компания и имаме разрешение да получим женско бърнесто мече от зоопарка в Сингапур. За да можем да го вземем, трябва да обновим част от мечкарника, където да настаним и двамата и те да сформират двойка. Само десетина зоопарка в Европа имат бърнести мечки и софийският е един от тях”, подчерта Бориславов.

Целта е до Нова година мечкарникът да е с нова облицовка и да предоставя по-добри и възможно най-близки до естествената среда условия на обитателите си. За да може в началото на 2021 г. женското мече от Сингапур да пристигне в София.

Капуцините първи се настаниха в новия си дом.
Капуцините първи се настаниха в новия си дом.