16 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20.

„До вчера бе възможността фирмите по стария вариант на 60 на 40 да подават заявки за периода до септември. През следващите седмици ще започне набирането на новите заявки до края на годината. Обезпечени сме с достатъчно средства“.

Относно процедурите за кандидатстване Русинова коментира: „Непрекъснато се опитваме да усъвършенстваме част от документацията. Искаме декларация от фирмите да декларират определен тип изискания, които има към програмата и после ние по служебен път да ги проверяваме, както и изцяло да се мине с електронно кандидатстване“.

Обмисля се удължаване периода на субсидираната заетост по програмата „Заетост за теб“, стана ясно на срещата. В момента по програмата в рамките на 3 месеца се субсидира определена квота работни места с минимална работна заплата. „Идеята е от ноември да започне за по-дълъг период тази субсидия. В момента тече съгласуване с Европейската комисия“, каза Русинова. Вероятността е срокът да се удължи до 6 месеца.

Тенденцията, която виждаме, дори и без да има ограничения, като затваряне както по време на извънредното положение е бизнесът да продължи да се нуждае от подкрепата на държавата, посочи още тя.

В Бургас посещението на заместник-министър Русинова започна със среща с ръководството на бургаска транспортна фирма, подпомогната по мярката 60/40 и "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".