Темата засяга всички - доказа го анкета на сайта 24chasa.bg,
в която гласуваха над 1800 души

Напрежение между държавната администрация и представители на автоинструкторите създадоха предложените промени в наредбата за обучението на кандидат шофьорите.

Сред спорните теми са: автомобилите да са на учебните центрове, а не на инструкторите; всички преподаватели да са на трудови договори; въвеждането на електронна система, графици и картони за кандидатите за шофьори.

Вестник “24 часа”, който над 20 години прави десетки успешни кампании за пътната безопасност, организира днес дискусия по темата, за да се чуе мнението на всички експерти. Защото темата за обучението на бъдещите шофьори не е тясно браншова, а засяга всички. Показа го и анкетата на сайта на “24 часа”, в която голямата част от гласувалите над 1800 души до вчера искат промени при обучението. Крайната цел е една - да се подобри безопасността на пътя, да има колкото се може по-малко катастрофи, пострадали и жертви. А това може да се постигне с качествено обучение на кандидатите за шофьори, които да излизат подготвени от школите.

Затова “24 часа” покани на дебат представители на министерството на транспорта, Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”, ИА “Автомобилна администрация”, МВР, министерството на образованието, НАП, ИА “Главна инспекция по труда”.

Поканени са и представители на всички организации на учебните центрове и автоинструкторите. Очакваме и представители на превозвачите, мотоциклетистите, автоексперти по пътна безопасност, асоциацията на пострадалите при катастрофи. Някои видяха в дискусията опит да помирим администрацията и автоинструкторите или пък “активно мероприятие”.

Всъщност целта на “24 часа” е да даде възможност да се чуе мнението на всяка от страните в този спор. Държавата да обоснове какво ще подобрят предстоящите промени.

От своя страна всички организации на автоинструкторите и на центровете за обучение ще могат да изразят опасенията за бизнеса си заради предложените промени.