Ще заработят от понеделник, а от средата на седмицата ще са на денонощен режим

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центрове, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19. Това съобщи кметът Димитър Николов след среща с директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, шефа на РЗОК д-р Лъчезар Томов, директора на "Бърза помощ" д-р Асен Кърджиев, декана на Медицински факултет доц. д-р Цветан Велинов, собствениците и управителите на медицинските заведения в града.

В буферните центрове ще има на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог, а от средата на идната седмица ще работят денонощно. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победеносец" /бившата военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". Желанеие да поемат логистиката им изявили собствениците на две частни болници Семир Абумелих и Зиад Ел Масри.

"Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД-19, като се определя, кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация. На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с КОВИД-19 - държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас", обясни кметът. Идеята била да се спести лутането на пациентите от едно здравно заведение към друго и да се консултират хората с лека симптоматика, за да се намали наплива към големите болници, което пък ще облекчи работата на Бърза помощ и най-вече ще намали стреса на гражданите.

РЗИ ще контролира двата центъра. Те ще пресяват случаите по спуснат от инспекцията алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Димитър Николов ще поиска от шефа на ОД на МВР Калоян Калоянов да осигури полицейски патрули около буферните центрове за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

Междувременно се разбра, че шефът на РЗИ Георгr Паздеров е наредил от следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас да се увеличат с още 20.