Засилват контрола в междуградския транспорт, увеличават честота на дезинфекция в обществените сгради

Община Бургас ще поръча нови 2000 комбинирани бързи тестове за коронавирус и грип  заради заявки от учебни и социални заведения. Тяхната ефективност беше доказана до този момент, съобщиха от общинския кризисен щаб в града. Директорите на училища самостоятелно ще вземат решения дали да преминават към онлайн обучение, спрямо епидемиологичната обстановка и броя заразени, уточниха от щаба.

Броят на посетителите на спортни събития ще се намали от 50 на 30 %, освен това  ще бъдат ограничени мероприятията в пенсионерските клубове, а предстоящите културни и спортни събития ще бъдат селектирани, съобразно очакваната аудитория и големината на залите.

Планираното официално откриване на Детския научен център на Морска гара се отменя. Обектът ще заработи от петък, 30 октомври,  при стриктни правила за дезинфекция и допускане на определен брой посетители на час. Правилата ще бъдат оповестени по-късно днес.

.Дезинфекционна станция разполага с достатъчно материали и техника, но ще се извърши вътрешно пренасочване на служители от други общински структури и предприятия към нея, за подсилване на екипа. Така ще се осигури по-честа дезинфекция на публични пространства, входове на болници, училища и детски градини.

Контролът за носенето на маски в градския транспорт ще продължи съвместно с полицията. Той ще се разшири и в междуградския транспорт  заради постъпили сигнали за неспазване заповедта на здравния министър.