Разширеното COVID-отделение на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас всеки момент ще започне да приема пациенти, съобщиха от болницата за "24 часа".

То ще има 40 легла  - 33 терапевтични и 7 интензивни и в него ще работят 18 лекари и 23 сестри. Отделението обаче остава на територията на университетската болница в кв.Ветрен.

Първоначалната идея бе то да бъде разкрито в бившата Военна болница в центъра на града, на мястото на Онкологичното отделение на УМБАЛ "Дева Мария". След обстоен анализ на ситуацията е решено разширеното COVID-отделение да остане на територията на болницата, за да се ползва целият й капацацитет при необходимост.

Така на разположение на тежко болни ковид пациенти ще са отделението по образна диагностика, реаниматори, кардиолози  и други специалисти, с които болницата разполага.

На 12 октомври УМБАЛ "Дева Мария" разкри 10 легла за пациенти с коронавирус, но след последвалия бум на заболели ръководството й реши да осигури още 30 легла в битката с пандемията. Здравното заведение разкри и първия за града буферен център за пациенти с COVID-19, което функционира денонощно.