40 легла за ковид-пациенти разкри Комплексният онкологичен център /КОЦ/ в Бургас. Болните са на 3 и 4 етаж в един от корпусите, с отделна вентилационна система. Не се допуска и смесване на потоци между пациенти с онкологични заболявания и такива с коронавирус. Линейките с ковид-болни минават по специална рампа и през заден вход болните се качват директно в ковид-отделението, казаха от болницата.

Веднага след разкриването му то се запълнило почти изцяло със средно, до средно тежко болни, повечето с двустранна бронхопневмония. За да се освободят двата етажа от болницата се наложило да се преместят отделенията по медицинска онкология и по палиативни грижи. Пациентите с Ковид-19 се лекуват от онколози, които сами изявили желание да влязат в новооткритото оделение. Пациентите са в стаи по двама, със собствен санитарен възел и безплатна храна, обясни управителят на КОЦ Бургас проф.Христо Бозов.

Отделението се ръководи от д-р Красимир Николов, който м.г. стана Лекар на Надеждата в Онкоцентъра. "За моя радост нямаме проблеми с кадрите, лекари и сестри е прехвърлиха в отделението по собствено желание. Имаме и 10 доброволци – парамедици, студенти по здравни грижи и санитари, каза проф.Бозов.

Той ще поиска от здравния министър 40-те ковид-легла да бъдат прибавени към легловия фонд, за да не бъде ощетено лечението на онкоболните пациенти, чийто брой непрекъснато нараства. Само за м.г. ръстът на хоспитализираните там скочил с 30 %.

Разкриването на ковид-легла в Онкоцентъра разбуни духовете заради притесненя, че онкопациенти могат да останат без наблюдение и лечение.

„Това твърдение категорично не отговаря на истината по няколко причини. „Комплексен онкологичен център Бургас” не спира дейността си и не се превръща в отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Целият екип – всички лекари, сестри, санитари, ще продължат да работят, като за целта са определени достатъчно болнични стаи и кабинети, които да отговарят на нуждите и потребностите на пациентите ни“, обясни управителят на здравното заведение.