Държавната УМБАЛ прикани за повече дарители сред преболедувалите

Отделението по трансфузионна хематология в Бургас да заработи като животоспасяващо звено в борбата срещу COVID-19, настоява омбудсманът Тодор Стамболиев. За целта обаче трябвало да се закупи необходимата техника, да се обучат специалисти и да се осигурят доброволци за даряване на кръвна плазма. Затова в открито обръщение призова цялата бургаска общност да се обедини, за да може кръвният център да се включи пълноценно в битката срещу коронавируса.

"Такава възможност за лечение съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването се дава на Центровете за трансфузионна хематология, което обаче не разполага с необходимата апаратура за извличане, съхранение и лечение както и нужния персонал за работа с нея", обясни Стамболиев. И предложи откриването на дарителска сметка за закупуването на техниката.

"Хайде, обединете се! Стига с тази София, стига с тази Варна! И ние можем. Обръщам се към публичния, частния сектор, към администрацията и бизнеса, към всеки един от Вас!, се казва в призива на омбудсмана към бургазлии.

"Въпреки пречките към момента плазма да се дарява в Бургас, това лечение вече се прилага в УМБАЛ Бургас. Методът за лечение с реконвалесцентна плазма бе популяризиран сред лекарите в Бургас със съвместните усилия на УМБАЛ Бургас и Медицински факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. На 22 октомври в болницата бе организирана научна среща, на която беше представен методът и условията за прилагането му. На нея присъстваха медици от всички болници, които лекуват пациенти с КОВИД. Реконвалесцентна плазма вече е използвана при няколко пациенти, лежащи в КОВИД-отделенията на УМБАЛ Бургас. Пречки за прилагането му няма, необходимо е единствено да има дарители", отвърнаха от държавната УМБАЛ на призива на омбудсмана. И също призоваха преболедувалите да станат дарители на плазма.

"Процедурата за приложението на реконвалесцентна плазма е следната: лекуващият лекар преценя дали този метод е подходящ за съответния пациент, тъй като методът има както показания, така и противопоказания. Прави се искане до Националния център по трансфузионна хематология и при наличие на плазма тя се изпраща до Бургас", обясниха от УМБАЛ-Бургас стъпките за челение в Бургас с кръвна плазма.