Рисково обаче било обособяване на едно здравно заведение само за пациенти с коронавирус

Специфичната болнична мрежа в област Бургас не позволява да се обособи една болница само за COVID-19 и тя да задоволи нужния брой легла. Такава реорганизация ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания, заявиха от Областния щаб за борба с коронавируса след днешното си заседание. На него са обсъдени постъпилите указания от Министерство на здравеопазването за организиране на една болница, в която да се лекуват единствено болни от коронавирус. Според указанията това е необходимо да се случи при хипотеза, че на ден се регистрират по 600 положителни за коронавирус на 100 хил. население.

Мнението на щаба е, че за Бургас по- работещо ще е да има „чисти от COVID“ болници. В Поморие и Средец имало специалисти и там можебо да се лекуват  белодробни заболявания от друга специфика, типични за зимния сезон, както и хронични проблеми. Така, в някаква степен ще се помогне на Белодробната болница в Бургас, в която сега половината легла са за Ковид, уточниха от щаба.

Неизбежно е в тези лечебни заведения да попадат и пациенти с клинична картина на COVID-19, но тяхното състояние ще се изяснява в т.нар. изолатори, които всяка болница има, обясняват ексепрти. Щабът предлага „чисти от коронавирус“ да станат и кардиологичната болница "Сърце и мозък" и Очна болница в Бургас.

4734 души са били положителни за коронавирус в областта от началото на пандемията, от тях на болнично лечение – 373, на домашно лечение – 3048. Излекувани са 1217 души, а починалите са 96.

Болничните легла към днешна дата са 458 за област Бургас, 408 от тях в Община Бургас. Свободни към момента са  35 легла и 4 интензивни.