Суровото яйце показва кога е готова

Туршиеното време отдавна започна, а някои по-големи мераклии дори вече преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и все пак съжалявате, че не сте се сетили навреме, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има доста хитрини, с които ще успеете да направите туршията и сега.

Ракията помага

за втасването

Ракията и туршията са вечните приятели на българската трапеза, но освен да ги консумираме заедно, двете са идеален тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за около 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както е по стандарт. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, за да помътнеят зеленчуците в тях и да започне ферментацията. След това ги приберете на тъмно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, така че ще бъде годна за ядене дълго време.

Бърза и

лесна туршия

Тази рецепта е за още по-припрени домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и добавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура желаните зеленчуци - краставици, моркови или смес от различни зарзавати. За да стане по-бързо готова туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни парчета или направо ги настържете. След 15-20 мин туршията е готова за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте многократно различни зеленчуци, така че ако семейството или гостите много я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова.

Натриевият бензоат

прекъсва процеса

на ферментация

Когато любимата туршия е готова, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги запази крехки и хрупкави. Ако обаче вече е късно за това, не се тревожете, достатъчно е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред.

Аспирин в зелето,

за да остане стегнато

Ако сега слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, но със сигурност ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време.

Суха горчица за

по-наситен вкус

Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, ако в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде наситен аромат и вкус на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиене, ако обичате такъв тип напитки. По-находчивите домакини може да я използват и за готвене на месо и други печива.

Яйцето показва

готова ли е

саламурата

Има много лесен и удобен начин да разберете кога туршията е готова за ядене. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и добавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - достатъчно е от него да се вижда малка част, колкото 1-2 стотинки, саламурата е готова.

Фризерът

е измислен

за мързеливи

домакини

Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят изключително лесно, запазили са вкуса си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата.

Бланширан зелен фасул. Сложете да заври вода и щом кипне, пуснете в нея зеления фасул. Извадете го след 1 - 2 минутки и го изцедете. Направете го на порции (колкото бихте сложили в едно ядене) и замразете в камерата. Така приготвен, може да се използва за готвене, за салати и гарнитура. По същия начин може да бланширате тиквички, грах, карфиол и всичко, което обичате.

Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата.

Има обаче продукти, които не бива да замразявате. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да изглежда, че нищо им няма, веднага щом ги размразите, ще се превърнат в каша.

В списъка с неподходящи зеленчуци попадат и доматите, които променят вкуса си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация след това. Но пък са идеални за готвене, така че, ако имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани.