Сочна червена ябълка, която тъкмо сте откъснали от градината си, звучи ли ви приятно? И не само ябълка, а круша, череша или праскова. Сега е моментът да засадите овощни дръвчета в двора си. Обикновено засаждането става до средата на декември, поне 15-20 дни преди да са започнали големите зимни студове.

Едно от малкото дръвчета, за което сега не е моментът да намирате място в градината, е орехът. За него е по-подходяща пролетта. Всъщност се смята, че този по-топъл сезон влияе по-добре на редица овошки като праскови, кайсии и др. Но без проблем може да ги засадите и през есента, от по-голямо значение е грижата, която полагате за тях.

За повечето фиданки леко хладното време е идеално, за да захванат корените си добре в почвата. Ключов момент е изборът на дръвчета, които да посадите. Те трябва да отговарят на няколко критерия. Много важна е височината. Дръвчетата е подходящо да са поне 1 м. По-малките може и да не издържат зимния студ.

На второ място е препоръчително да имат поне 3-4 клонки и също толкова корени, чиято дължина е над 30 см. Колкото по-тънки и разклонени са те, толкова по-голям е шансът здраво да се захванат в почвата. Към корена трябва да сте много взискателни. Проверете за наличието на израстъци. Забележите ли такива, има опасност растението да е болно. Не пренебрегвайте и кората на младите овошки. По нея не трябва да има никакви повреди.

Следващата стъпка е да поставите дръвчетата в предварително изкопани посадъчни ями. Техните размери зависят от вида на овошката. Обикновено за сливи, кайсии и вишни диаметърът на дупката трябва да е около 80 см, за крушите и черешите - 1 м. Дълбочината варира обикновено от 60 до 80 см.

Ямите е хубаво да са готови поне 2 седмици преди саденето на дръвчетата. По този начин ще може да наторите навреме почвата. Най-добре е да използвате угнил оборски тор. Слагате го на дъното на ямата, като отгоре покривате с нов слой почва.

Преди садене отново проверете корените. Ако сте ги поставили във вода, има опасност някои от тях да са започнали да загниват. Най-добре отстранете тази част, която не е здрава. Не наа последно място намалете дължината на корените с 1-2 см точно преди да ги поставите в почвата. Така предотвратявате засъхването им, като ускорявате зарастването и растежа.

Някои експерти съветват предварително да поставите корените на овошките в почвена каша. Тя се приготвя от пресен говежди тор и глина. Съотношението между тях е 1:3. Хубаво е да налеете и малко вода, за да разредите сместа.

Сложите ли растението в почвата, не запълвайте посадъчната яма наведнъж. Това става постепенно, като след всеки слой почва я уплътнявате, започвайки от периферията към центъра. Накрая полейте младите дръвчета с поне 10-15 л вода.