Със сигурност вече сте прибрали в дома си саксиите с цветя заради зимния студ, който все повече се усеща през последните дни. Помислете обаче дали се грижите за растенията както трябва. Има някои грешки, които допускат и най-добрите градинари, защото по-голямата част от хората ги възприемат за правилни. Вижте няколко от митовете за саксийните цветя, които ще са ви от полза през зимните месеци.

1. Светлината за цветята е достатъчна, независимо къде са поставени

През зимните месеци сте наясно, че няма да има парещи слънчеви лъчи, но мнозина смятат, че цветята им ще се чувстват добре в някой ъгъл на стаята, до който едва достига светлина. Това обаче не е вярно. Трябва да поставяте саксиите възможно най-близко до незатъмнен прозорец. В противен случай растенията няма да получават достатъчно светлина, а оттам ще се затрудни и фотосинтезата им. В резултат ще забележите появата на кафяви петна по листата им, както и забавяне в растежа.

2. Температурата в стаята няма значение 

Щом цветето е на закрито, няма значение каква е температурата в стаята, така си мислят много хора, смятайки, че е важно само растението да не измръзне. Това не е вярно. Всяко цвете има оптимална температура за развитие. Някои предпочитат топли помещения, в които през деня е запалена печка или има отопителен уред, но други се нуждаят от по-хладен въздух. Съобразете се с вида и сорта на цветето. В противен случай то ще забави растежа си, а може и да развие нежелани болести.

3. Топлите течения на въздуха не влияят негативно

Повечето хора не поставят саксиите с цветя на места, където попадат директно на студени течения, за да не измръзнат, но подценяват топлите. Смятат, че може би няма да се отразят толкова негативно. Това е поредният мит. Цветята не бива да бъдат излагани на никакви течения, независимо дали те са от отворен прозорец, от нагревател, от климатик или от вентилатор. Ако не спазите това правило, растението може да изгуби листата си, да изсъхне или в най-лошия случай да загине.

4. Цветята се поливат веднъж в седмицата

Може би за да спестят време, повечето хора решават да поливат всички цветя вкъщи в определен ден от седмицата, когато нямат много задължения. За растенията подобна практика не е полезна. Всяко от тях има собствен режим на поливане. За някои веднъж в седмицата е прекалено малко, а за други е даже в излишък.

5. Колкото по-големи са саксиите, толкова по-добре

Разпространено е схващането, че колкото по-големи са саксиите на растенията, толкова повече място давате на кореновата им система да се развива и следователно ще растат по-бързо. Ако цветето е голямо, няма да има проблем за него, но ако е малко, ще се опита да развие коренова система, която да запълни цялото пространство на саксията. Растението, което е крехко и все още малко, няма да може да поддържа подобна коренова система и е възможно да загине.