4 бебета се родиха до обяд на Бабинден в държавната болница 

Натоварен Бабинден отбелязаха днес екипите на трите отделения в УМБАЛ Бургас, "отговорни" за бременността и раждането - отделенията по гинекология, родилно отделение и неонатология. Само до обяд в болницата бяха регистрирани четири раждания. Въпреки това в тесен кръг бяха спазени традициите за Деня на родилната помощ.

И в пандемията УМБАЛ Бургас запазва броя на ражданията на нивата на 2019 г. През 2020 г. 1700 родилки са потърсили помощта на лекарите и акушерките в болницата. Това утвърждава дългогодишната позиция на болницата да бъде лидер по броя раждания в региона. Продължава да бъде нисък и процентът на оперативните раждания - под 30%, по всички стандарти, препоръчани от Световната здравна организация. Политиката на УМБАЛ Бургас е подкрепа на естественото раждане като най-доброто за майката и бебето, коментира началникът на Родилното отделение д-р Антонио Душепеев. 

От 1 февруари Звеното за асистирана репродукция, което беше преустановило дейността си заради пандемията, отново ще заработи в пълен капацитет, съобщи д-р Душепеев.

. "Няма друга специалност в медицината, в която всеки ден да ставаш свидетел на чудо - чудото на новия живот. Хиляди семейства си спомнят за Вас с благодарност, защото сте част от най-красивите мигове в тяхната родова история. Да си пожелаем в нашата болница да се раждат все повече живи и здрави деца", приветства колегите си изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

 "Всеки от Вас носи в себе си благословията да помага на новия живот да дойде на белия свят. Затова всички грижи, професионализъм и сили, които влагате всеки ден в работата си, са безценни. Вие сте нашата най-голяма надежда в Бургас да се раждат здрави деца, които да са неговото светло бъдеще",  написа кметът Димитър Николов в  поздравителен адрес към медиците.

Традицията на Бабинден бе спазена от работещите в Родилното отделение.
Традицията на Бабинден бе спазена от работещите в Родилното отделение.