Инвеститорът не бил готов

Отменя се насроченото за утре от сдружение "Граждани Бургас" обществено обсъждане за изграждане на подземен паркинг под градинката до хотел "България". Причината е, че инвеститорът е отказал да участва в него с дова, че за толкова кратко време не бил готов да представи проекта в детайли. И посочил като вероятна дата първата половина на февруари.

"За да има ефективност общественото обсъждане, което вие планирате да направите и с цел да има достатъчно информация относно инвестиционното намерение „Предложение за изграждане на подземен и надземен паркинг и благоустрояване на прилежащите пешеходни зони пред западната и северната фасади на хотел „България“, град Бургас“ предвиждаме да запознаем, както Вас, така и бургаската общественост с посочените от Вас детайли. Но времето не ни позволява подобна експресна реакция. Мястото и начинът на провеждане ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка в страната. Искрено се надяваме ситуацията да позволява свободен достъп и среща на живо", бил онтговорът от страна на инвеститорите до организаторите.

Срещу проекта за подземен паркинг се надигна голямо недоволство в Бургас като опасенията са, че суперцентърът ще бъде разкопан и ще се унищожи емблематичната градинка до хотела. Освен това щял да попречи и на туристическия сезон през лятото и да застраши арменската църква в съседство, казват противниците на проекта.

"От доводите, които инвеститорът е посочил в приложената кореспонденция, разбираме, че той реално не е готов за истинско такова. Освен че това негово заявление ни учудва, то със сигурност не спомага за промяна на общественото мнение, показващо липсата на подкрепа и съмнения относно изпълнението и нуждата от този проект. Този негов отказ и признание за липса на готовност само ни доказва, че предишното „обществено обсъждане“ е било по-скоро проформа и с надеждата, че ще се проведе при липса на заинтересованост и обществен отзвук", отвърнаха от "Граждани Бургас". И призоваха общината да качи на страницата си цялата информация, свързана с проекта на частния инвеститор, която е постъпила при тях. От досега публикуваното ставало ясно, че разполага само с идеен проект и параметрите, информация за видовете и количеството на възстановената растителност, ако градинката бъде разкопана, както и подробни хидроложки проучвания. В общинския съвет също не била постъпила официална информация от инвеститора за подземния паркинг.